Ένωση Διευθυντών: Όχι στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα

Διάδωσέ το

Στελέχη εκπαίδευσης

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. δηλώνει την αντίθεσή της με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι “τραγικό σε ένα σχέδιο νόμου που έχει ως τίτλο την αναβάθμιση του σχολείου να εμπεριέχονται ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν  καταφανώς  την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης”

Η ανακοίνωση

                            ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ 

                            ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ  ΜΟΝΑΔΩΝ Π.Ε.

Αθήνα, 02-06-2020                                                                                                  

Όχι στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα

Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα 01-06-2020 για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται η  αύξηση του αριθμού των μαθητών στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο από 22 σε 25 ανά τμήμα. 

Η αύξηση αυτή, όπως όλες οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν,  είναι βέβαιο ότι θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο  την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών και, ειδικότερα, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Θεωρούμε τραγικό σε ένα σχέδιο νόμου που έχει ως τίτλο την αναβάθμιση του σχολείου να εμπεριέχονται ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν  καταφανώς  την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη στιγμή που το ζητούμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και, γενικά, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, γεγονός που επιβάλλει την εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού. 

Τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με αριθμό μαθητών που υπερβαίνει το 20 δυσχεραίνουν, σε κάθε περίπτωση, την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική οργάνωσή της και, τελικά, την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας

Τηλέμαχος Κουντούρης                               Νικόλαος  Μακεδών

Δείτε επίσης

Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία

Διάδωσέ το Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» για μαθητές/τριες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *