Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόβλεψη για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στο νομοσχέδιο

Διάδωσέ το

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Στο άρθρο 53 του νομοσχεδίου για τις δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης, σχετικά με το σκοπό και τις αρμοδιότητες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αναφέρεται ότι αυτό μπορεί να γνωμοδοτεί ύστερα από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  ή εισηγείται αυτεπαγγέλτως προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με:

δδ. Την αξιολόγηση των διοικητικών και εκπαιδευτικών δομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών  και  των λοιπών απασχολούμενων που συμβάλλουν στην πραγμάτωση του εκπαιδευτικού έργου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητάς του.

Το άρθρο 53 έχει ως εξής:

 

Ο Υπουργός για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και αυτοξιολόγηση σχολείων

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου στην τηλεόραση της ΕΡΤ1(26-4-2018)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των καθηγητών η αποδοτικότητά τους, είναι σε ένα κρίσιμο τομέα, θα πρέπει να ελέγχεται η απόδοσή τους, δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο κανένας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.  ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

..Έχουμε 150000 εκπαιδευτικούς, εμείς λέμε ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αξιολογηθούν αλλά αυτή τη στιγμή όλη η έμφαση  πρέπει να είναι στην αυτοαξιολόγηση των σχολείων και στη αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης.

Εγώ λέω κάνε τις δομές που κάνουμε τώρα, άρχισε ένα εθνικό σχέδιο επιμόρφωσης  , οι εκπαιδευτικοί μας έχουν να επιμορφωθούν πάρα πολλά χρόνια…

Έχουμε να κάνουμε πάρα πολύ δουλειά να κανονικοποιηθεί το σύστημα ο κόσμος να πιστέψει ότι αυτές οι διαδικασίες αποτίμησης δε έχουν  τιμωρητικό αλλά βελτιωτικό χαρακτήρα και μετά να δούμε διάφορα άλλα πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Λέτε λοιπόν  ότι μέχρι η πολιτεία να γίνει συνεπής, στο πώς αντιμετωπίζει τους καθηγητές, η αξιολόγηση παγώνει, τι γίνεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.  ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Νομίζω  δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Όταν στο μέλλον αυτά τα πράγματα στεριώσουν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Η αξιολόγηση όμως πότε θα μπει κύριε Γαβρόγλου, έχετε έναν χρονικό ορίζοντα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.  ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Όχι, διότι πρέπει να αυτοαξιολογηθούμε πρώτα κι εμείς, ας πούμε του χρόνου τέτοια εποχή που θα έχουμε διανύσει αυτή  τη  διαδικασία , να δούμε αν λειτουργεί αυτό το σύστημα ή όχι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Κρίνεται όμως ότι την αναγκαιότητα να υπάρχει αξιολόγηση, αν ένας εκπαιδευτικός δεν κάνει καλά τη δουλειά του;

Δεν υπήρξε απάντηση διότι τέθηκε  ερώτημα από τον άλλον δημοσιογράφο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.  ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

….Πρέπει να δούμε ποιος είναι αυτός που ορίζει ότι δεν κάνεις σωστά τη δουλειά σου….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Αυτά πότε θα τεθούν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.  ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Αυτά θα τεθούν όταν θα αρχίσουμε σιγά σιγά να δεχόμαστε μια κουλτούρα αποτίμησης, η οποία κουλτούρα αποτίμησης αρχίζει ήδη τώρα με την αυτοαξιολόγηση του σχολείου.

Η λογική ότι  σύλλογος διδασκόντων αυτοαξιολογείται και αυτοβελτιώνεται είναι ένα  τεράστιο βήμα μπροστά στην όποια κοινωνία…δεν είναι ένα πράγμα που είναι μόνο προσωπικό, είναι ένα πράγμα συλλογικό. Αυτό λοιπόν καθιερώνουμε με το νόμο που ψηφίζουμε , έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και επίσης οι δομές με το νέο προσωπικό που θα προσλάβουμε σε αυτές.

Δείτε επίσης

Αξιολογικοί πίνακες εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό 2024-2025

Διάδωσέ το Δημοσιεύτηκαν οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών και πίνακας απορριφθεισών αιτήσεων απόσπασης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *