Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εγγραφές και Ηλεκτρονικές Αιτήσεις  – δηλώσεις προτιμήσεις στα ΕΠΑΛ.

Διάδωσέ το

 

 Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                

Εγγραφές και Ηλεκτρονικές Αιτήσεις  – δηλώσεις προτιμήσεις στα ΕΠΑΛ.

Φέτος με την ΥΑ 10645/ΓΔ4/2018, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις – δηλώσεις προτίμησης, πραγματοποιούνται και στους δύο τύπους λυκείου και ο χρόνος υποβολής τους είναι ο Μάιος.

Στα μεν ΓΕΛ πραγματοποιείται για πρώτη φορά, στα δε ΕΠΑΛ εφαρμόστηκε και την περσινή χρονιά και ο απολογισμός της κρίνεται ιδιαίτερα αρνητικός, όσον αφορά τουλάχιστον την κατάργηση ειδικοτήτων, τη συρρίκνωση σχολικών μονάδων και την αύξηση των υπεραριθμιών.

Συγκεκριμένα με την ΥΑ 98094/Δ4/15/6/2017, λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη των ηλεκτρονικών δηλώσεων προτίμησης (19-6 έως 23-6) σε ολιγομελή τμήματα της Β΄ τάξης, δεν δόθηκε το δικαίωμα συμμετοχής στις ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης για την δημιουργία τμήματος ειδικότητας!

Με την ΥΑ 106076/Δ4/29-6-2017, λίγες μόλις μέρες μετά την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης των αιτήσεων, δεν επιτράπηκε  σε τμήματα ειδικότητας που δεν κατάφεραν στο μικρό αυτό διάστημα να δεχθούν περισσότερες από 8 αιτήσεις,  να μπούνε στη παράταση των εγγραφών που δόθηκε μέχρι την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο.

 

Γίνεται σαφές από τα παραπάνω ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο έγιναν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης δεν ήταν άλλος από να ελεγχθούν κεντρικά οι εγγραφές και να μετακινηθούν οι μαθητές  αλλάζοντας σχολείο η ειδικότητα!

Στόχος, η συρρίκνωση των ΕΠΑΛ, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, η δημιουργία ακόμη περισσότερων υπεραριθμιών εκπαιδευτικών, καταστρατηγώντας το συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών να επιλέγουν αυτοί το σχολείο ή  την ειδικότητα που επιθυμούν και όλα αυτά, ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών τους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Τον Σεπτέμβριο έγινε μια σημαντική προσπάθεια με κινητοποιήσεις από τις ΕΛΜΕ – Θ αλλά και γενικότερα απ όλες τις ΕΛΜΕ πανελλαδικά, να λειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ. Παρ όλο που υπήρχαν και εργαστήρια και διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και επομένως δεν προέκυπτε επιπλέον οικονομικό κόστος αφού αυτό είναι το κύριο κριτήριο  του, το υπουργείο δεν επέτρεψε την λειτουργία πολλών από αυτά.

Με βάση την περσινή εμπειρία στα ΕΠΑΛ, αναμένεται να συνεχιστεί  φέτος και να γενικευτεί σ όλη την λυκειακή βαθμίδα, η συρρίκνωση σχολικών μονάδων, με ελεγχόμενη μετακίνηση μαθητών έτσι ώστε να προκύπτουν τμήματα με τον ανώτερο αριθμό μαθητών και να μη “σπάνε” σε τμήματα με αριθμό μαθητών μικρότερο από 25 ή 27! Η συρρίκνωση των σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, θα συνεχιστεί με τις συγχωνεύσεις  – καταργήσεις σχολικών μονάδων!

Και όλα αυτά σε αναμονή του νομοσχεδίου για το “νέο λύκειο” που θα ολοκληρώσει τη συρρίκνωση της λυκειακής βαθμίδας, σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές και κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ.

Ζητάμε από το υπουργείο και τον περιφερειακό δ/ντη κ. Ανανιάδη:

  • Να μην αποκλειστεί από κανένα ΕΠΑΛ, κανένας τομέας η ειδικότητα από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης, εφ όσον υπάρχουν τα απαραίτητα εργαστήρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Να αρθούν οι περσινές ΥΑ  98094/Δ4/15/6/2017  106076/Δ4/29-6-2017 που κατάργησαν πολλές ειδικότητες σε πολλά ΕΠΑΛ.
  • Να μη “κλειδώσει” ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα μετά τις 30/05/2018 και να ισχύσει για  όλα τα τμήματα η παράταση των εγγραφών.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                                ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

Δείτε επίσης

Αξιολογικοί πίνακες εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό 2024-2025

Διάδωσέ το Δημοσιεύτηκαν οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών και πίνακας απορριφθεισών αιτήσεων απόσπασης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *