Έρχονται πιέσεις στους εκπαιδευτικούς για «καλά» εκπαιδευτικά αποτελέσματα

Διάδωσέ το

 

Στο νέο σ/ν «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η αξιολόγηση των διευθυντών σχολικών μονάδων από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου με ανώνυμα ερωτηματολόγια.

Διαβάστε εδώ πώς θα γίνεται.

Το fresh-education.gr από τις αρχές Φεβρουαρίου είχε ενημερώσει για την αξιολόγηση των στελεχών-διευθυντών σχολικών μονάδων.

Θα γίνεται και από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κατά τη διάρκεια της θητείας τους, και όχι μόνο κατά την επιλογή τους, στη δημοσίευσή του με τίτλο: Δύο θητείες για τα στελέχη εκπαίδευσης και αξιολόγηση από τους υφιστάμενους.

Σύμφωνα με το νέο σ/ν ο  Σύλλογος  Διδασκόντων θα διατυπώνει άποψη για τις επιδόσεις  του Διευθυντή  της σχολικής μονάδας   κατά τη διάρκεια της θητείας της/του.

Είναι ένα νέο κριτήριο επιλογής στο σ/ν που ονομάζεται κριτήριο διοικητικής και εκπαιδευτικής επάρκειας και αποτιμάται με 5 μονάδες.

Και αυτή τη φορά το fresh-education.gr σας είχε ενημερώσει σχετικά με τη δημοσίευσή του: Και για τους  Διευθυντές  σχολείων ο νέος νόμος επιλογής στελεχών.

Τώρα, έχοντας ξεκαθαρίσει τα πράγματα, γνωρίζουμε από δηλώσεις , αλλά  βέβαια και από το ν/σ, ότι αυτοί που θα αξιολογούνται είναι μόνο τα στελέχη-διευθυντές και όχι οι εκπαιδευτικοί.

Ποια πραγματικότητα όμως θα διαμορφωθεί; Είναι ακριβώς έτσι;

Οι   “επιδόσεις” των Διευθυντών, θα  διαπιστώνονται,  όπως αναφέρθηκε, από τους εκπαιδευτικούς του εκάστοτε σχολείου, αλλά και θα συνεκτιμούνται και από όσους προΐστανται και  τους έχει δοθεί η σχετική αρμοδιότητα( ΠΕΚΕΣ)

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος  και η εκτίμηση   θα γίνεται και στο κατά πόσο ο ίδιος o Διευθυντής αναθέτει τα καθήκοντα στους εκπαιδευτικούς που προβλέπει ο νόμος, καθώς και  για την ορθότητα και την “αποτελεσματικότητα” των ενεργειών του σε σχέση με αυτά ( έλεγχος, ανατροφοδότηση εκπαιδευτικών κλπ)

Επιπλέον, ήδη γνωρίζουμε, ότι ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου ( αυτοαξιολόγηση), θα είναι ένα από τα νέα καθήκοντα των εκπαιδευτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η οριοθέτηση της κοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών, η σχέση της με την παραβατικότητα και ο ρόλος των φορέων αγωγής

Θα «ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίμαχη τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Ν. 1566/1985. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα νέα καθήκοντα των εκπαιδευτικών.  

Άρα ως τώρα έχουμε:

Καθήκον των εκπαιδευτικών είναι να συμμετέχουν στον προγραμματισμό και αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου, που μέρος αυτού θα είναι και η  αξιολόγηση του Διευθυντή κατά τη διάρκεια της θητείας του.

(Εδώ φαίνεται και με ποιο τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αυτοαξιολόγηση,  δηλαδή ως ένα εργαλείο που δίνει στοιχεία για ατομικές αξιολογήσεις)

Υποχρέωση του Διευθυντή  είναι να αναθέτει το συγκεκριμένο καθήκον(αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου-αυτοαξιολόγηση)  στους εκπαιδευτικούς, μέρος του οποίου είναι και η δική του διαμορφωτική   αξιολόγηση, που θα παίζει και ρόλο στην επιλογή του, για την τελευταία δεύτερή του θητεία.

Από τα παραπάνω βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

Οι Διευθυντές  για να έχουν καλές αξιολογήσεις, στο   κριτήριο διοικητικής και εκπαιδευτικής επάρκειας που αναφέρθηκε παραπάνω, πιθανά θα πιέζουν για τα καθορισμένα αποτελέσματα, όπως αυτά  για παράδειγμα θα περιγράφονται σε Υ.Α, γιατί από αυτά θα εξαρτώνται και οι αξιολογήσεις τους.

Να σημειωθεί ότι αυτό το κριτήριο δε θα αποτιμάται μόνο από τα ανώνυμα ερωτηματολόγια του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και από τα ΠΕΚΕΣ που θα επιβλέπουν όλες τις διαδικασίες.

Αναμένουμε και την Υ.Α για τον καθορισμό της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης, η οποία να τονιστεί ότι δε περιλαμβάνεται στο νέο ν/σ κατά περίεργο τρόπο, καθώς και τα ειδικά καθήκοντα των ΠΕΚΕΣ,  για να έχουμε σαφή εικόνα.

Μείνετε συντονισμένοι στο fresh-education. Ενημερώνεστε πρώτοι  για ό,τι σχεδιάζεται.

Πατήστε για άμεση ενημέρωση το κόκκινο καμπανάκι κάτω αριστερά της οθόνης

Για αναδημοσίευση  να μην τροποποιηθούν οι σύνδεσμοι παραπομπής  και να παραμείνουν ενεργοί, για την αναγνωσιμότητα του άρθρου

Δείτε επίσης

Τα “Τέμπη” των υπηρεσιακών συμβουλίων επιλογής στελεχών…

Διάδωσέ το Τα “Τέμπη” των υπηρεσιακών συμβουλίων (επιλογής στελεχών) , οι συνεντεύξεις και η υπηρεσιακή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *