ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ωράριο και οι αρμοδιότητες του υπεύθυνου Σχολικής Βιβλιοθήκης

Διάδωσέ το

 

Οι ώρες λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης (3 ώρες ανά εβδομάδα) θεωρούνται ως διδακτικές ώρες για τον/την εκπαιδευτικό που ορίζεται, με σχετική Πράξη  του Συλλόγου Διδασκόντων, ως Υπεύθυνος/η λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με Υ.Α που υπέγραψε ο  Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου,   ορίζεται το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας Συστήματος Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι σχολικές μονάδες της Π.Ε μπορούν να προχωρήσουν σε αιτήματα ένταξης στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών. Η  σχολική βιβλιοθήκη θα λειτουργεί για 3 ώρες την εβδομάδα και οι ώρες αυτές θα χρεώνονται ως διδακτικές στον εκπαιδευτικό που θα έχει οριστεί ως υπεύθυνος μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις αρμοδιότητες του υπεύθυνου και τι προβλέπεται για το ωράριο:

ΑΡΘΡΟ 6

Υπεύθυνος/η Σχολικής Βιβλιοθήκης –Αρμοδιότητες

  1. Σε κάθε σχολική μονάδα που εντάσσεται στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζεται, στην αρχή κάθε σχολικού έτους, από το Σύλλογο Διδασκόντων ένας/μία (1) εκπαιδευτικός  ως Υπεύθυνος /η της Σχολικής Βιβλιοθήκης.
  2. Οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν ως Υπεύθυνοι/ες της Σχολικής Βιβλιοθήκης δύνανται να επιμορφώνονται σταδιακά, από δημόσιο φορέα, ως προς τις ειδικές γνώσεις που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση.
  3. Ο/Η Υπεύθυνος/η της Σχολικής Βιβλιοθήκης συνεπικουρείται από τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων για λειτουργικά και διαδικαστικά ζητήματα της Βιβλιοθήκης.
  4. Έργο του/της Υπεύθυνου/ης Σχολικής Βιβλιοθήκης είναι:

α) Η συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων για τη σύνταξη Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και η φροντίδα για την ανάπτυξη και ομαλή λειτουργία της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

β) Η εποπτεία των διαδικασιών συγκρότησης της συλλογής και της επεξεργασίας του υλικού.

γ) Η αναζήτηση ενσώματων και άυλων πόρων για τη Βιβλιοθήκη και η εξασφάλιση συνεργασιών με άλλες Βιβλιοθήκες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

δ) Η πρόληψη και διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν σχετικά με τη λειτουργία της βιβλιοθήκης.

ε) Η οργάνωση του χώρου της Σχολικής Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων.

στ) Η διευκόλυνση και η καθοδήγηση των μαθητών/τριών και των άλλων χρηστών για:

αα) την αναζήτηση, έρευνα και αποτελεσματική χρήση των στοιχείων της συλλογής,

ββ) την ανάπτυξη δεξιοτήτων πληροφοριακού γραμματισμού και

γγ) την πρόσβαση στο διαδίκτυο και την αναζήτηση πληροφοριακού/ γνωστικού υλικού.

ζ) Η καταγραφή και μελέτη προτάσεων που υποβάλλονται από τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/ τριες για πρόσκτηση υλικού.

η) Η διάθεση υλικού για δανεισμό, διαδανεισμό, παραγωγή φωτοαντιγράφων.

θ) Η εκπαίδευση των χρηστών στις τεχνολογικές και επικοινωνιακές υποδομές της Βιβλιοθήκης.

ι) Η σύνταξη ετήσιας έκθεσης με την αποτίμηση της  λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με  το Σύλλογο Διδασκόντων και η κατάθεσή της στο αρχείο  του σχολείου.

ια) Η επικοινωνία και δικτύωση με άλλες βιβλιοθήκες  και η εξυπηρέτηση της κοινότητας χρηστών τους. την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με ανάγκες (ΑμεΑ)  και την προσφορά ίσου αποτελέσματος υπηρεσιών. Ειδικότερα, το κατάλληλο τεχνητό περιβάλλον (π.χ. ράμπες προσπέλασης) και οι διαφοροποιημένες υπηρεσίες  της Σχολικής Βιβλιοθήκης (π.χ. αξιοποίηση συστήματος Braille) θα καθορίσουν το βαθμό περιορισμού των αναγκών των συγκεκριμένων χρηστών, καθώς και την  ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τι θα κάνουν οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου. Ποια θα είναι η σχέση με τους εκπαιδευτικούς.

ΆΡΘΡΟ 8

Γ. Στελέχωση Σχολικής Βιβλιοθήκης

  1. Με απόφαση και σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζεται ένας/μια Υπεύθυνος/η της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Η ευθύνη λειτουργίας της δύναται να ανατίθεται σε εκπαιδευτικό οποιασδήποτε ειδικότητας.

Στον εκπαιδευτικό που φέρει την ευθύνη λειτουργίας  της Σχολικής Βιβλιοθήκης δεν προβλέπεται χορήγηση  επιδόματος.

  1. Αντίγραφο του πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων, στο οποίο αναφέρεται ο/η εκπαιδευτικός που ορίζεται ως Υπεύθυνος/η της Σχολικής Βιβλιοθήκης, καθώς και οι ώρες λειτουργίας της, κοινοποιείται στον/ην οικείο/α  Διευθυντή/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης επισυνάπτεται στο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα  και αναρτάται σε εμφανές σημείο στο γραφείο των εκπαιδευτικών, καθώς και στο χώρο λειτουργίας της Σχολικής  Βιβλιοθήκης.

 

  1. Οι ώρες λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης (3 ώρες ανά εβδομάδα) θεωρούνται ως διδακτικές ώρες για τον/την εκπαιδευτικό που ορίζεται, με σχετική Πράξη  του Συλλόγου Διδασκόντων, ως Υπεύθυνος/η λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

ΔΕΙΤΕ  ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ

Δείτε επίσης

Διευρύνεται το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολικών Μονάδων

Διάδωσέ το Από το σχολικό έτος 2024-2025 διευρύνεται το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολικών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *