ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί πήραν πίσω τη διάταξη για την τρίτη συναπτή θητεία των διευθυντών σχολείων

Διάδωσέ το

τρίτη συναπτή θητεία

Το σχέδιο  νόμου “Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις ” προέβλεπε ότι  δεν επιτρέπεται η επιλογή για τρίτη συναπτή θητεία σε όμοια θέση στελέχους της εκπαίδευσης και για τους διευθυντές σχολικών μονάδων.

Στο πρόσφατο όμως νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαιρούνται οι υποψήφιοι διευθυντές σχολείων για τρίτη συναπτή θητεία , γιατί σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση ίσως να υπάρξει πρόβλημα με τη δεξαμενή υποψηφιοτήτων.

Ως γνωστό σε όσους διευθυντές έχουν ήδη δύο θητείες, τους δίνεται η δυνατότητα υποψηφιότητας και για τρίτη συναπτή θητεία, όμως σε άλλη σχολική μονάδα.

Το θέμα αυτό ήδη είχε επισημάνει το fresh-education.gr με τη δημοσίευση: Είδος υπό εξαφάνιση θα γίνουν τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Απόσπασμα από τη δημοσίευση:
Κάποιοι λόγοι που θα ψάχνουμε  να βρούμε  στελέχη  στην εκπαίδευση

Η απόφαση για δύο θητείες προϋποθέτει ότι θα είναι εξασφαλισμένη και η ανάλογη δεξαμενή υποψήφιων στελεχών. Εκπαιδευτικών δηλαδή  που θα θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα και να μπουν  και σε διαδικασία αξιολόγησης.

Ποιος θα θελήσει να γίνει διευθυντής σε 4/θ σχολείο για παράδειγμα;

Να έχει και τα αυξημένα καθήκοντα του Διευθυντή, να αξιολογείται,  και να κάνει και 20 ώρες μάθημα;

Μήπως  και στα μεγάλα σχολεία  θα βρίσκονται εύκολα υποψήφιοι  Διευθυντές;

Σύμφωνα με τις παλιές αναλογίες είχαμε 2 υποψήφιους διευθυντές ανά σχολική μονάδα;

Στην Αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται τελικά ο λόγος που ταυτίζεται με τη δημοσίευση του fresh-education.gr

Την προαγωγή της κινητικότητας και την εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης επιδιώκουν και οι περιορισμοί του δεύτερου εδαφίου της περίπτ. ε΄ και του δεύτερου εδαφίου της περίπτ. η της παρ. 3 του άρθρου 27 για τους διευθυντές και τους υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, το όριο των δύο θητειών αφορά την ίδια θέση, δηλαδή τη θέση του διευθυντή ή του υποδιευθυντή, κατά περίπτωση, της ίδιας σχολικής μονάδας, δεδομένου ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού των σχολικών μονάδων και της έλλειψης σε πολλές περιπτώσεις υποψηφιοτήτων, δεν είναι σκόπιμος ο περιορισμός της δεξαμενής των υποψηφιοτήτων.

Σημείωση του fresh-education.gr

Ένα ερευνητικό ερώτημα, που θα έπρεπε ήδη να έχει απαντηθεί με επίσημα στοιχεία, είναι γιατί πιθανολογείται ότι θα υπάρξει έλλειψη υποψηφιοτήτων διευθυντών σε πολλές περιπτώσεις σχολείων.

Μήπως η συγκεκριμένη θέση τελικά δεν είναι και τόσο ελκυστική; Αν δεν είναι,που οφείλεται αυτό; Mήπως  οι προσφερόμενες  δομές εργασίας δεν είναι οι κατάλληλες;

Επίσης, με τη νέα διάταξη, υλοποιείται τελικά η ανανέωση του σώματος των διευθυντών σχολείων ή κάτι τέτοιο δε μπορεί να επιτευχθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σχολείων ;

Δείτε επίσης

Αξιολογικοί πίνακες εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό 2024-2025

Διάδωσέ το Δημοσιεύτηκαν οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών και πίνακας απορριφθεισών αιτήσεων απόσπασης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *