Υπουργός Παιδείας: Αρχίζει από φέτος η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 240 Δήμους.

Διάδωσέ το

Σε θετικό κλίμα και με σημαντικές συγκλίσεις συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των Φορέων η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στη 2η Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Αναφερόμενος ως προς τις απόψεις που διατυπώθηκαν για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, ο Υπουργός χαιρέτησε την τοποθέτηση του Προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) που ανέλυσε την έννοια της υποχρεωτικότητας. «Εμείς δε λέμε ότι από τον Σεπτέμβριο η προσχολική εκπαίδευση θα είναι παντού υποχρεωτική. Για πρώτη φορά μιλάμε για υποχρεωτικό διετές προσχολικό νηπιαγωγείο και αυτό θα γίνει σε βάθος τριετίας. Στο πλαίσιο της θέσπισης και της εφαρμογής της υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης, αρχίζουμε να θέτουμε τις προϋποθέσεις ώστε η υποχρεωτικότητα να ολοκληρωθεί. Από φέτος δίνουμε αυτή τη δυνατότητα σε περίπου 240 δήμους. Παράλληλα προχωρούμε στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των βρεφονηπιοκόμων και αυτό ανοίγει ένα νέο ακαδημαϊκό πεδίο, ενώ παράλληλα εναρμονιζόμαστε με αυτό που ισχύει διεθνώς. Αρχίζουμε, επίσης, τη συζήτηση και με τους δήμους. Και τέλος, συζητάμε το σημαντικό ζήτημα της ενίσχυσης της εκπαίδευσης και των Νηπιαγωγών».

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που εξέφρασε ενστάσεις ως προς τη θέσπιση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου  σημείωσε ότι πρέπει να γίνει γνωστό πόσες οικογένειες κάνουν αίτηση για εγγραφή στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων και πόσες από αυτές δεν απορροφώνται στις υπάρχουσες δομές. «Για έξι μήνες η Πολιτεία και οι Δήμοι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα νούμερα. Πόσοι από αυτούς που δεν απορροφήθηκαν έμειναν εκτός επειδή δεν υπάρχουν οι δομές ή επειδή είναι παιδιά πολύ μικρής ηλικίας; Αυτό σε μια κανονική κοινωνία θα έπρεπε να το είχαμε λύσει. Εγώ έχω στοιχεία που λένε ότι 32.000 παιδιά τον χρόνο μένουν εκτός δομών. Πρέπει ή να με διαψεύσετε ή να συμφωνήσετε μαζί μου ή να μου πείτε τα δικά σας στοιχεία. Αλλά, είναι σημαντικό να πούμε πόσα παιδιά κάνουν αίτηση και πόσα μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε κάτι δεν πάει καλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κοινή επιστολή για τη λειτουργία των ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ

Μετά από πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία συμφώνησε ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων του Υπουργείου και της ΚΕΔΕ με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑ), ώστε να συμφωνηθεί τουλάχιστον ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν κάθε χρόνο εκτός των Παιδικών Σταθμών των Δήμων.

Αναφορικά με τους ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, ο Υπουργός σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίζει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Και συμπλήρωσε: «Οι ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που επιτελούν ένα κοινωνικό έργο. Συζητάμε μαζί τους, αλλά δεν είναι δυνατόν να διακυβεύεται το θέμα της δυνατότητας παροχής υποχρεωτικής εκπαίδευσης στις οικογένειες που το επιθυμούν, από οποιαδήποτε ομάδα».

Δείτε επίσης

Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία

Διάδωσέ το Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» για μαθητές/τριες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *