Φίλης: Δεν μπορείς στα σοβαρά να καθορίζεις 9 άτομα σε ένα δημόσιο χώρο αλλά 25 και 27 σε μια κλειστή τάξη 35 τ.μ.

Διάδωσέ το

 

Ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, ρωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου (Real FM, σήμερα το μεσημέρι) αν για τις αρνητικές εξελίξεις στην πανδημία ευθύνη έχει η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της ή η «κοινωνική συμπεριφορά».

Πρώτα από όλα, απάντησε, να διευκρινίσουμε ότι ένα νέο lockdown είναι απευκταίο· κανείς δεν εύχεται να έρθει. Την πρώτη φορά πάρθηκε μέσα σε ειδικές συνθήκες. Είχαμε αιφνιδιαστεί από το ξέσπασα της πανδημίας και έπρεπε να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ερώτημα.

· Αξιοποιήθηκε το εξάμηνο που μεσολάβησε για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας;

· Έγινε προετοιμασία για να ανοίξουν τα σχολεία με καλύτερους όρους, με λιγότερους μαθητές στην τάξη;

· Έγινε προετοιμασία για να είναι πυκνότερα τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες και να μην συνωστίζονται οι πολίτες, ο ένας πάνω στον άλλο, πηγαίνοντας στη δουλειά τους;

Την απάντηση τη γνωρίζουμε. Τα τρία αυτά -Παιδεία, Υγεία, Συγκοινωνίες- ήταν τα μέτωπα αιχμής στα οποία μια υπεύθυνη κυβέρνηση έπρεπε να παρέμβει δραστικά, αφού είχε το χρόνο. Δεν έκαναν όμως τίποτα σοβαρό. Βλέπεις εκεί χρειαζόταν δουλειά και πόροι.

Το μόνο που όπως φάνηκε ήξεραν «καλά», ήταν η επιβολή περιοριστικών μέτρων, το lockdown, με τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που το συνοδεύουν. Ένα δεύτερο, και γενικευμένο, δύσκολα θα το αντέξει η κοινωνία. Η κυβέρνηση έφτιαξε ένα success story -αλλά τώρα φάνηκε η γύμνια.

Όσο για τις ατομικές ευθύνες, αυτές καθορίζονται από το πλαίσιο που φτιάχνει η πολιτική εξουσία. Δεν μπορείς στα σοβαρά να καθορίζεις 9 άτομα σε ένα δημόσιο χώρο αλλά 25 και 27 σε μια κλειστή τάξη 35 τετραγωνικών. Αυτό δεν γίνεται καν κατανοητό από τον κόσμο. Είναι φθηνό μετά να τον κατηγορείς για να ξεπλύνεις τις δικές σου ευθύνες.

Δείτε επίσης

Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία

Διάδωσέ το Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» για μαθητές/τριες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *