Απολογισμός του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου κατά της Σχολικής Βίας

Διάδωσέ το

Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Βίας
Δελτίο Τύπου

Θέμα: «Απολογισμός του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου κατά της Σχολικής Βίας»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου κατά της Σχολικής Βίας με θέμα: «Επιθετικότητα και Βία στο Σχολείο. Πρόληψη και Αντιμετώπιση», το οποίο διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το τριήμερο 5-7 Απριλίου 2019. Σύμφωνα με τα μέλη της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής η επιτυχία έγκειται τόσο στη μεγάλη συμμετοχή όσο και στην ποιότητα των δράσεων.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στην επίσημη τελετή έναρξης, στο κατάμεστο από συνέδρους αμφιθέατρο του ΕΠΑ.Λ. Καλαμαριάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης κήρυξε την έναρξη των εργασιών. Στο ξεκίνημα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων και του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου παρουσίασαν μουσικά και θεατρικά δρώμενα. Στη συνέχεια, οι παιδοψυχίατροι κα. Λίλιαν Αθανασοπούλου και ο κ. Βάιος Νταφούλης με τις ομιλίες τους παρουσίασαν τους μηχανισμούς ανάπτυξης και εκδήλωσης μορφών βίας στον σχολικό χώρο. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συνέδρων και αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος. Ενδιαφέρουσα στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσία τριών πρώην και του νυν Περιφερειακού Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι ειδικοί επιστήμονες, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλήθος ερευνητικών μελετών και καινοτόμων διδακτικών προτάσεων που προωθούν νέες αντιλήψεις στην εκπαίδευση, όσον αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικότητας και της σχολικής βίας. Το πλήθος των ερευνητικών μελετών και των διδακτικών εφαρμογών που παρουσιάστηκαν καταδεικνύει την έκταση του προβλήματος που απασχολεί έντονα την ευρύτερη σχολική κοινότητα ερευνητικά και πρακτικά. Στην στρογγυλή τράπεζα, ειδικοί επιστήμονες και εκπαιδευτικοί αναζήτησαν τις αιτίες ανάπτυξης των εκφοβιστικών συμπεριφορών στο σχολείο και πρότειναν λύσεις αντιμετώπισης. Εκκινώντας από τη θέση ότι οι βίαιες στάσεις είναι πολυπαραγοντικές με πλήθος γενεσιουργών αιτιών, διατυπώθηκαν προτάσεις μίας ολιστικής παρέμβασης πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας στο σχολείου τόσο στο επίπεδο των δομικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών όσο και στο επίπεδο της σχολικής καθημερινότητας. Οι απόψεις αποδείχθηκαν πλούσιο ερέθισμα για τη συμμετοχή των συνέδρων στον διάλογο.

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 υλοποιήθηκαν δέκα βιωματικά εργαστήρια. Ήταν εντυπωσιακός ο αριθμός και ο ενθουσιασμός των εκπαιδευτικών οι οποίοι συμμετείχαν στις δράσεις, μαθαίνοντας να προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα και τη σχολική βία. Πλούσια ήταν η θεματολογία των εργαστηρίων: Το Θέατρο του Καταπιεσμένου, Ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας στη σχολική τάξη, Τα δικαιώματα του παιδιού στο σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο, Προλαβαίνω τη βία μέσα από ένα λογοτεχνικό κείμενο και άλλα.

Οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου κατά της Σχολικής Βίας με θέμα: «Επιθετικότητα και Βία στο Σχολείο. Πρόληψη και Αντιμετώπιση», ανέδειξαν την ανάγκη των μελών της σχολικής κοινότητας να επικοινωνούν, να συνομιλούν, να προτείνουν και να υλοποιούν λύσεις αποτελεσματικής διαχείρισης στο επίπεδο της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισής της σχολικής βίας. Η λήξη του Συνεδρίου αποτελεί το ξεκίνημα οργάνωσης και υλοποίησης του 3ου Συνεδρίου κατά της σχολικής βίας.

Περιφερειακή Διεύθυνση
Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης
Κεντρικής Μακεδονίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πραγματοποίηση του 5ου σεμιναρίου της Ένωσης Διευθυντών

Δείτε επίσης

«Μαθηματική Εκπαίδευση και Πολιτειότητα» – 10ο Συνέδριο Εν.Ε.ΔΙ.Μ

Διάδωσέ το Το Παιδαγωγικό  Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τη Σχολή των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *