ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενεργοποίηση VDSL υπηρεσίας 50Mbps στις σχολικές μονάδες- Τα βήματα της αναβάθμισης

Διάδωσέ το

myschool

Το ΠΣΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης και τον ΟΤΕ, έχει προβεί σε ένα μαζικό αίτημα για όλες τις γραμμές του ΠΣΔ για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας VDSL 50Mbps.

Ήδη το ΠΣΔ σε συνεργασία με τον ΟΤΕ έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη άμεση δρομολόγηση αυτού του αιτήματος.

Φυσικά η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί όπου αυτό είναι εφικτό και σύμφωνα με τις δυνατότητες του δικτύου του ΟΤΕ. (υπολογίζεται περίπου στο 50% των γραμμών ΠΣΔ, αν και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική).

Εάν η σχολική σας μονάδα απέχει λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από το κέντρο του ΟΤΕ ή από ΚΑΦΑΟ VDSL (οι κατανεμητές αυτοί διαθέτουν κλιματιστικές μονάδες και κάνουν αρκετό θόρυβο όταν περνάτε κοντά τους, βλ. φωτογραφία) τότε λογικά μπορεί να αναβαθμιστεί στην τεχνολογία VDSL.

Συνεπώς από εδώ και στο εξής θα παγώσουν όλα τα μεμονωμένα αιτήματα ενεργοποίησης της υπηρεσίας VDSL καθώς αυτή θα ενεργοποιηθεί όπου είναι δυνατόν. Η αναβάθμιση θα γίνει κάθετα και θα αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και τις Διοικητικές μονάδες.

Τα βήματα της αναβάθμισης είναι:

Παραλαμβάνετε μέσω ΕΛΤΑ Courier (αποστολέας ΟΤΕ, παραλήπτης ΥΠΕΘ ΔΗΜΟΣΙΟ και δ/νση σχολικής μονάδας) ένα καινούριο CPE.
Μετά την παραλαβή του CPE, κάποια στιγμή διακόπτεται η σύνδεση ADSL με το ΠΣΔ.
Εντός βδομάδας από τη διακοπή θα έρθει τεχνικός του ΟΤΕ που θα ενεργοποιήσει τη γραμμή VDSL και θα συνδέσει σε αυτήν το CPE.
O τεχνικός θα ρυθμίσει το CPE, θα σας επιδείξει ότι έχετε πλέον σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω Cosmote και θα αποχωρήσει.
Θα πρέπει να ρυθμιστεί το CPE ώστε να πραγματοποιεί σύνδεση στο ΠΣΔ (ώστε να υπάρχει και η υπηρεσία φιλτραρίσματος περιεχομένου). Αυτό μπορεί να γίνει
από τον υπεύθυνο πληροφορικής ακολουθώντας τα βήματα περιγράφονται εδώ.
ή σε συνεννόηση με το ΠΣΔ 801-11-801-81
ή σε συνεννόηση με το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ

Συνήθως από την παραπάνω διαδικασία οι δρομολογητές Cisco 800 Series (πχ 831, 870 κτλ) τίθενται εκτός λειτουργίας από τον τεχνικό του ΟΤΕ. Επειδή είναι ηλικίας 10+ ετών και αφενός δεν υποστηρίζουν τεχνολογία VDSL και αφετέρου είναι αρκετά παλιοί για να υποστηρίξουν δρομολόγηση σε 50Mbps, προτείνουμε την άμεση αντικατάστασή τους με δρομολογητές mikrotik με κόστος ~100€. Το πλεονέκτημα είναι ότι η σχολική μονάδα θα εξακολουθήσει να έχει πλήρη σύνδεση με το ΠΣΔ (με εσωτερικές – ιδιωτικές δ/νσεις ΠΣΔ) και επιπλέον δεν θα χρειάζεται να ρυθμίσει εκ νέου το CPE κάθε φορά που αυτό γίνεται reset ή αναβαθμίζεται το firmware από την Cosmote (γίνεται συχνά) ή το κάνει reset κάποιος μαθητής / εκπαιδευτικός για να συνδεθεί στο wifi του.

«Αποτελεσματική Εκπαιδευτική Πράξη και Συμβουλευτική Διαχείρισης Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα» Βιωματικό σεμινάριο 400 ωρών

blogs.sch.gr/plinetait

Δείτε επίσης

Διευρύνεται το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολικών Μονάδων

Διάδωσέ το Από το σχολικό έτος 2024-2025 διευρύνεται το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολικών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *