ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΔΥ – σχολεία 17/5: Το νέο πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σ

Διάδωσέ το

Οδηγίες ΕΟΔΥ

Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες και πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή σχολείων   – 17 Μαΐου 2021

Η συστηματική διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων: 

Αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο για την έγκαιρη αναγνώριση ασυμπτωματικού  ατόμου με νόσο COVID-19 και τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στις  σχολικές μονάδες και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις δέσμες των λοιπών  προληπτικών μέτρων (μάσκες, φυσική απόσταση, μέτρα ατομικής υγιεινής, αερισμός  χώρων και υγιεινή περιβάλλοντος). Δεδομένων των περιορισμών που υφίστανται στην  αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, επισημαίνεται ότι  αφενός μεν το αρνητικό αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο  χαλάρωσης των εφαρμοζόμενων μέτρων στο σχολικό περιβάλλον, αφετέρου δε το  θετικό αποτέλεσμα χρειάζεται επιβεβαίωση. 

Δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει/καθυστερεί τη στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου σε  άτομο που εμφανίζει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο πλαίσιο λοίμωξης COVID-19. Άτομα με συμπτώματα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο με ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή με μοριακό   έλεγχο (RT-PCR) σε δομή υγείας, ακόμη και εάν διαθέτουν πρόσφατο αρνητικό  αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. 

Μαθητής ή μέλος του προσωπικού που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό  COVID-19, επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από  την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του  πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων(σε  περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο  διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη  του θεράποντος ιατρού) και εξαιρείται της υποχρέωσης του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για  διάστημα 90 ημερών από τη διάγνωση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εκδήλωσης  συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν σε νόσο COVID-19, κατά τη διάρκεια του  διαστήματος αυτού, θα πρέπει να γίνεται διαγνωστικός εργαστηριακός έλεγχος με ταχύ τεστ  ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή με μοριακό έλεγχο (RT-PCR) σε δομή υγείας.

 Επιστροφή στο σχολείο: άτομα με επιβεβαιωμένο COVID-19 (διάρκεια απομόνωσης)

o Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση  τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών  24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών)  ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων(σε περίπτωση ασθενών με πολύ  σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη  των συμπτωμάτων να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του  θεράποντος ιατρού)· είναι προφανές ότι η επιστροφή μαθητή στο σχολείο θα γίνει εφόσον το τμήμα φοίτησης βρίσκεται σε λειτουργία.

o Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η  διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής  βεβαίωσης.

o Εάν, ωστόσο, παρά τις συστάσεις γίνει νέο τεστ που έχει θετικό αποτέλεσμα, αυτό  δεν αποτελεί λόγο το παιδί να μην επιστρέψει στο σχολείο εφόσον πληρούνται οι  προϋποθέσεις της παραπάνω παραγράφου (δηλ. παρέλευση 10 ημερών από την  έναρξη των συμπτωμάτων και πάροδος τριών 24ώρων απυρεξίας και βελτίωση των  άλλων συμπτωμάτων, με τις απαραίτητες προσαρμογές σε πολύ σοβαρή νόσο ή  ανοσοκαταστολή). (Αυτό ισχύει γιατί ο ιός μπορεί να ανιχνεύεται με μοριακό έλεγχο  για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση, παρότι το άτομο δεν είναι  μεταδοτικό.)

o Η διάρκεια της απομόνωσης των ασθενών σχετίζεται με την «περίοδο  μεταδοτικότητας», δηλ. το χρονικό διάστημα που ένας ασθενής μπορεί να  μεταδώσει τον ιό (για COVID-19: σε τυπικές περιπτώσεις48 ώρες πριν την έναρξη  των συμπτωμάτων έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν – βλ. Παράρτημα). 

o Μετά την παρέλευση του συστηνόμενου χρόνου απομόνωσης του θετικού  περιστατικού, συστήνεται εξαίρεση από τη συστηματική διενέργεια  αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για διάστημα 90 ημερών από τη διάγνωση

Διαβάστε εδώ το νέο πρωτόκολλο διαχείρισης με ημερομηνία 17-5-2021 του ΕΟΔΥ.

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *