Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Eπιμορφωτές στο πρόγραμμα: “Συμπερίληψη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία” – Αίτηση-κριτήρια

Διάδωσέ το
επιμόρφωση

Στο πλαίσιο του προγράμματος (ΕΕΑ granted) με τίτλο ‘Συμπερίληψη των παιδιών προσφύγων στα Ελληνικά σχολεία‘, αναζητούμε έμπειρους και έμπειρες στο πεδίο της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για να στηρίξουν τη σχολική κοινότητα να αναλάβει να καλλιεργήσει  τη δημοκρατική και συμπεριληπτική κουλτούρα ώστε όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγόπουλων, να φοιτούν σε ένα ασφαλές συμπεριληπτικό σχολείο.

Η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του προγράμματος (ΕΕΑ granted) με τίτλο ‘Συμπερίληψη των παιδιών προσφύγων στα Ελληνικά σχολεία’

Χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά σχολεία και παρακολουθούν μαθήματα τα τελευταία τρία χρόνια με μικρότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες. Σε όλη την Ελλάδα, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες ετοιμάζονται να τα υποδεχθούν στα σχολεία και στις τάξεις και την φετινή σχολική χρονιά.

Αναζητούμε έμπειρους επιμορφωτές και επιμορφώτριες για να υποστηρίξουν τους διευθυντές και τις διευθύντριες, τους εκπαιδευτικούς τα παιδιά και τους γονείς τους, στην ενίσχυση του δημοκρατικού σχολικού πολιτισμού.

Σχετικά με το πρόγραμμα

Η “Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία” είναι τριετές εθνικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την επιχορήγηση ΕΕΑ1. Διαχειριστής του προγράμματος είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (European Wergeland Centre – EWC). Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τον σχολικό δημοκρατικό πολιτισμό ούτως ώστε, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και ιδιαίτερα τα παιδιά πρόσφυγες να είναι ευπρόσδεκτα σε ασφαλές και συμπεριληπτικό σχολικό και μαθησιακό περιβάλλον όπου θα προσφέρεται ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Για τον σκοπό αυτό, το EWC θα προσφέρει επιμόρφωση και υποστήριξη σε διευθυντές, διευθύντριες, εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία που έχουν παιδιά πρόσφυγες στο μαθητικό τους δυναμικό, στην βάση της αντιμετώπισης του σχολείου ως συνόλου και της εκπαίδευσης στη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αλλαγές στις Σχολικές Επιτροπές και στην οικονομική διαχείριση των διευθυντών

Το πρόγραμμα ξεκινά κατά το σχολικό έτος 2019-20. Ως το τέλος του σχολικού έτους 2021-22, θα συμμετάσχουν έως 150 σχολεία της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν “Τάξεις Υποδοχής”. Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του, το πρόγραμμα θα απευθυνθεί σε σχολεία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων: 30 Σεπτεμβρίου 2019. 

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης και η συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το European Wergeland Centre – EWC τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Μητρώο επιμορφωτών

Το μητρώο επιμορφωτών θα αποτελείται από 30 μέλη. Βασικά τους καθήκοντα θα είναι:
• να επιμορφώσουν και να λειτουργήσουν ως μέντορες σε ομάδες εκπροσώπων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποτελούμενων από Διευθυντές και Διευθύντριες, εκπαιδευτικούς και γονείς
• να πραγματοποιήσουν επιμορφωτικά εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες στο σύνολο των εκπαιδευτικών σε σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα
Πιο συγκεκριμένα, οι επιμορφωτές:
• θα συμμετάσχουν σε 4ήμερη επιμόρφωση επιμορφωτών στο διάστημα 30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου
• θα συνεισφέρουν σε 3ήμερη επιμόρφωση των ομάδων που θα εκπροσωπούν τα σχολεία σε κεντρικές πόλεις των αντίστοιχων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
• θα πραγματοποιήσουν διήμερα επιμορφωτικά σεμινάρια για το σύνολο των εκπαιδευτικών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σε 1-3 σχολεία
• θα παρακολουθούν τις σχετικές με το πρόγραμμα δραστηριότητες ανάμεσα στις επιμορφώσεις στα σχολεία, ανάλογα με τα σχέδια δράσεις τους, διαδικτυακά ή/και με επισκέψεις στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τα κριτήρια μοριοδότησης των Παιδαγωγικών Συμβούλων στα ΣΔΕ

Τα μέλη του μητρώου επιμορφωτών θα συντονίζονται και θα συνεργάζονται στενά με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του προγράμματος, που αποτελείται από έμπειρους Έλληνες επιμορφωτές επιλεγμένους από το EWC.

Οι επιμορφωτές και οι επιμορφώτριες που θα επιλεγούν θα υπογράψουν συμβόλαιο με το EWC. Οι απολαβές τους θα αναλογούν με τα καθήκοντά τους, όπως περιγράφηκαν παραπάνω και με τον προϋπολογισμό του προγράμματος όπως έχει εγκριθεί από τους δωρητές.

Οι υποψήφιοι είναι απαραίτητο να είναι διαθέσιμοι κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 201920 και κατά προτίμηση και τα σχολικά έτη 2020-21 και 2021-22. Θα χρειαστεί να προσφέρουν υπηρεσίες σε εργάσιμες μέρες και ώρες και κάποια Σαββατοκύριακα.

Οι υποψήφιοι είναι απαραίτητο να τεκμηριώσουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

• Εργασιακή εμπειρία ως Συντονιστές/τριες Εκπαιδευτικού Έργου ή/και Σχολικοί Σύμβουλοι
• Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό σχετικό με την εκπαίδευση στη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη ή στα ανθρώπινα δικαιώματα ή στη διαπολιτισμική εκπαίδευση ή στην εκπαίδευση ευπαθών ομάδων, ή στην κοινωνική παιδαγωγική και την εκπαίδευση.
• Περισσότερες από 100 ώρες συνολικά επιμόρφωση στην διαπολιτισμική εκπαίδευση, ή στην εκπαίδευση για τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη, ή στα ανθρώπινα δικαιώματα ή στην εκπαίδευση ευπαθών ομάδων, ή στην κοινωνική παιδαγωγική και στην εκπαίδευση
• Εμπειρία ως επιμορφωτές/τριες εκπαιδευτικών 300 ωρών ή 7 μηνών
• Επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης προσφύγων, τουλάχιστον 9 μηνών

Διαδικασία αίτησης

Οι υποψήφιοι για το μητρώο επιμορφωτών καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά:
1. Την σχετική αίτηση
2. Βιογραφικό σημείωμα σχετικό με τα απαιτούμενα προσόντα
3. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
4. Αντίγραφα τίτλων, βεβαιώσεων, εξωφύλλων σε μορφή pdf, που να τεκμηριώνουν τα κριτήρια επιλογής

Πατήστε εδώ για πληροφορίες και την άιτηση

Δείτε επίσης

Τεχνητή νοημοσύνη, προκλήσεις και προβληματισμοί: webinar Θεολόγων εκπαιδευτικών

Διάδωσέ το Τεχνητή νοημοσύνη, προκλήσεις και προβληματισμοί Επιμορφωτικό webinar Θεολόγων εκπαιδευτικών Στερεάς, Θεσσαλίας, Μακεδονίας  Συνεχίζονται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *