Ενημερωτικό σημείωμα για την εφημερία των εκπαιδευτικών( Β. Λιόντος)

Διάδωσέ το

 

5ο Ενημερωτικό Σεπτεμβρίου 2018 του Λιόντου Βασιλείου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου

Τηλέφωνο 6946260184

Mail: bill_liondos@yahoo.gr

Facebook: https://www.facebook.com/bill.liondos

Blog: http://vasliondos.blogspot.gr/

Ιωάννινα, 19.09.2018

5ο Ενημερωτικό Σεπτεμβρίου 2018

 Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,

Στο τρέχον ενημερωτικό θα σας ενημερώσω για το εξής θέμα:

Εφημερία Εκπαιδευτικών

Τι αφορά η εφημερία των εκπαιδευτικών

Η εφημερία αφορά την επιτήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και της αποχώρησής  τους από το σχολείο, την ώρα των διαλειμμάτων, τη μέριμνα για την προστασία και τη σωματική τους ακεραιότητα, τον έλεγχο καθαριότητας των σχολικών χώρων και οτιδήποτε έχει σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών (παρ. 1, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Χρόνος προσέλευσης των εφημερευόντων

Μολονότι στο ΠΔ 79/2017 δεν γίνεται αναφορά, στο ΠΔ 201/1998 (Άρθρο 13, παράγραφος 2α) αναφέρεται ότι «ορίζεται ο χρόνος προσέλευσης των εφημερευόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δεκαπέντε (15) λεπτών πριν την έναρξη των μαθημάτων, καθώς και ο χρόνος αναχώρησής τους».

Τι καταγράφεται στο πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων αναφορικά με τις εφημερίες

Η  οργάνωση  της  εφημερίας  σε  κάθε  σχολείο  συμπεριλαμβάνεται  σε  πρακτικό  του  Συλλόγου Διδασκόντων στο οποίο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τους σχολικούς χώρους που επιτηρούνται, τον αριθμό των εφημερευόντων εκπαιδευτικών, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους, την εφημερία κατά τη διάρκεια του ολοήμερου προγράμματος ή όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες (παρ. 2, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Με ποια κριτήρια ορίζεται ο αριθμός των εφημερευόντων εκπαιδευτικών

Για τη ρύθμιση  των  ζητημάτων  αυτών  και  ειδικότερα  για  τον  ορισμό  του  αριθμού  των  εφημερευόντων εκπαιδευτικών λαμβάνονται υπόψη η οργανικότητα του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών, η έκταση και η ιδιομορφία του σχολικού χώρου και εν γένει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχολείου  (παρ. 2, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Πότε και πως ορίζονται οι εφημερεύοντες και το πρόγραμμα των εφημεριών στα πολυθέσια σχολεία (από 4/θέσια και πάνω

Στα πολυθέσια σχολεία (από 4/θέσια και πάνω) οι εφημερεύοντες και το πρόγραμμα των εφημεριών ορίζονται  στην αρχή  του  σχολικού  έτους  με πράξη  του  Συλλόγου  Διδασκόντων (παρ. 3, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Ποιοι αποφασίζουν για την κατάρτιση  του προγράμματος των εφημεριών και ποιος επιλαμβάνεται για την εποπτεία αυτών

Η  κατάρτιση  του προγράμματος των εφημεριών, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την εφημερία στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ύστερα από πρόταση του Διευθυντή του σχολείου ή του Υποδιευθυντή, ο οποίος και έχει την εποπτεία της εφημερίας σε όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους  (παρ. 3, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Ανάρτηση του προγράμματος των εφημεριών

Το πρόγραμμα των εφημεριών αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού (παρ. 3, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τι γίνεται όταν ο εκπαιδευτικός της επόμενης διδακτικής ώρας καθυστερεί; Ποιος είναι υπεύθυνος για την τάξη;
Υποβολή του προγράμματος των εφημεριών

Το πρόγραμμα των εφημεριών υποβάλλεται στον Προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23, ν. 4559/2018 (ΦΕΚ142Α) μαζί με το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου (παρ. 3, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Ποιοι απαλλάσσονται των εφημεριών

Η εφημερία δεν ανήκει στις υποχρεωτικές εξωδιδακτικές υπηρεσίες που προβλέπονται στην παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985(Α ́ 167) και από την υποχρέωση άσκησής της απαλλάσσονται μόνο ο Διευθυντής  καθώς  και  ο Υποδιευθυντής (άρθρο 12, παρ. 4 Π.Δ. 79/2017 ΦΕΚ 109Α).

Σε  εξαιρετικές  περιπτώσεις  με  απόφαση  του  Συλλόγου Διδασκόντων, μπορεί να απαλλαγεί εκπαιδευτικός από την εφημερία, όταν διαπιστώνεται ότι συντρέχει λόγος που δικαιολογεί την αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων αυτών εκ μέρους του εκπαιδευτικού.

Καθήκοντα εφημερίας δεν ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε τρία και περισσότερα σχολεία, όταν τουλάχιστον το ένα από αυτά λειτουργεί σε χωριστό κτίριο. Τα συστεγαζόμενα σχολεία αναφορικά με την αρμοδιότητα της εφημερίας θεωρούνται ως ένα σχολείο. (παρ. 4, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α) και  (παρ. 6, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Έκτακτη αντικατάσταση ή αναπλήρωση εφημερεύοντος εκπαιδευτικού και αλλαγή της ημέρας εφημερίας
Έκτακτη αντικατάσταση ή αναπλήρωση εφημερεύοντος εκπαιδευτικού και αλλαγή της ημέρας εφημερίας γίνεταιμόνο από τον Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του σχολείου (παρ. 5, άρθρο 12, Π.Δ. 79/2017, ΦΕΚ 109Α).
Καταγραφή της αντικατάστασης, αναπλήρωσης και αλλαγής εφημερίας

Οποιαδήποτε αντικατάσταση, αναπλήρωση και αλλαγή εφημερίας τεκμηριώνεται και καταγράφεται στο Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής (παρ. 5, άρθρο 12, Π.Δ. 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Που κάνουν εφημερία οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δύο (2) σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δύο (2) σχολεία κάνουν εφημερία μόνο στο ένα, σε αυτό στο οποίο διδάσκουν περισσότερες ώρες (παρ. 6, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α). Θυμίζω εδώ ότι το ΠΔ 201/1998 όριζε ότι «οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δύο (2) σχολεία κάνουν εφημερία μόνο στο ένα, σε αυτό που είναι οργανικά τοποθετημένοι.

Εφημερία στα συστεγαζόμενα σχολεία

Τα συστεγαζόμενα σχολεία αναφορικά με την αρμοδιότητα της εφημερίας θεωρούνται ως ένα σχολείο και ως εκ τούτου εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο σε τρία σχολεία, εκ των οποίων τα δυο είναι συστεγαζόμενα, δεν απαλλάσσονται της αρμοδιότητας της εφημερίας. Ομοίως, όταν τα σχολεία συμπλήρωσης διδακτικού ωραρίου είναι τέσσερα και ανά δυο είναι συστεγαζόμενα (παρ. 6, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Εφημερία στα ολιγοθέσια σχολεία , νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία (1/θεσια, 2/θεσια και 3/θεσια)

Στα ολιγοθέσια σχολεία, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία (1/θεσια, 2/θεσια και 3/θεσια) εφημερεύοντες είναι όσοι ορίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος άρθρου (παρ. 7, άρθρο 12, ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Εφημερία στα σχολεία που συλλειτουργούν

Τα σχολεία που συλλειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 19 καταρτίζουν κοινό πίνακα εφημερευόντων, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί του συγκροτήματος, ανεξάρτητα από το σχολείο στο οποίο ανήκουν, να πραγματοποιούν τον ίδιο εβδομαδιαίο αριθμό εφημεριών. Η επιτήρηση γίνεται χωρίς διάκριση για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το σχολείο στο οποίο φοιτούν (παρ. 8, άρθρο 12,ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Ποιος είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας

Υπεύθυνος για την επιτήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας είναι ο εκπαιδευτικός που διδάσκει τη συγκεκριμένη ώρα. Ο εκπαιδευτικός εισέρχεται στην αίθουσα μαζί με τους μαθητές και μετά το τέλος του μαθήματος εξέρχεται από αυτή όταν έχουν αποχωρήσει όλοι οι μαθητές, συνοδεύοντας τους μαθητές στο προαύλιο (παρ. 9, άρθρο 12, Π.Δ. 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Τι προβλέπεται για την αποχώρηση των μαθητών πριν ή μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου

Η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης. Αποχώρηση μαθητή από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων ή κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών με ευθύνη των γονέων) (παρ. 10, άρθρο 12, Π.Δ. 79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Εφημερία αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μειωμένου ωραρίου προσλαμβάνονται για συγκεκριμένο, μειωμένο, αριθμό ωρών. Ως εκ τούτου η ανάθεση εφημερίας η οποία γίνεται για όλους τους εκπαιδευτικούς πλήρους ωραρίου δεν προκύπτει από κάποια διάταξη και γι’ αυτούς (το ίδιο συνέβαινε και με τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς) και καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην τους αναθέτουν εφημερία.

(ΔΟΕ: Εργασιακά δικαιώματα Εκπαιδευτικών Π.Ε.  Αθήνα 19/10/2017).

Εφημερία εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης

Σε ό, τι αφορά τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται για την παράλληλη στήριξη μαθητών, τα καθήκοντά τους ορίζονται από την Υ.Α. με ΦΕΚ 449/3-4-2007 όπου αναφέρεται ότι «Υλοποιούν το εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα και έξω από την τάξη και είναι συνολικά υπεύθυνοι για όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής (διαλείμματα, επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ.) στις οποίες συμμετέχει ο μαθητής.» Είναι σαφές ότι δεν προκύπτει η ανάθεση εφημερίας σε αυτούς, κάτι που, αν συμβεί, παρακωλύει την άσκηση των καθηκόντων τους.

(ΔΟΕ: Εργασιακά δικαιώματα Εκπαιδευτικών Π.Ε.  Αθήνα 19/10/2017).

Εφημερία των Εκπαιδευτικών των Τμημάτων Ένταξης

Ο/η εκπαιδευτικός του Τ.Ε ως μέλος της ΕΔΕΑΥ, δεν απαλλάσσεται από τις εφημερίες ή άλλα διοικητικά καθήκοντα στην σχολική μονάδα του, παρά μόνο αν παρεμποδίζεται το έργο του στην ΕΔΕΑΥ και μόνο μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή /ντριας της σχολικής μονάδας.

Ως εκ τούτου δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία η απαλλαγή από την υποχρέωση των εφημεριών των εκπαιδευτικών των Τμημάτων Ένταξης. (Έγγραφο- απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε./Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης – Τμήμα Α  ύστερα από σχετικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν με ημερομηνία 07/02/2018 και τίτλο «Απαλλαγή από εφημερία»).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δείτε επίσης

Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία

Διάδωσέ το Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» για μαθητές/τριες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *