ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΟΣΔΕΠ για την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νέου Ειδικού Μισθολογίου των Πανεπιστημιακών και τη δυνατότητα κατάθεσης ομαδικών αγωγών

Διάδωσέ το

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για την προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ στο ΣτΕ κατά του νέου Ειδικού Μισθολογίου των Πανεπιστημιακών και τη δυνατότητα κατάθεσης ομαδικών αγωγών

Το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ ενημερώνει όλους τους συναδέλφους ότι η αγωγή, που κατέθεσαν στο ΣτΕ τα 4 μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας από το ΑΠΘ μετά από απόφαση της ομοσπονδίας μας, με στόχο να κριθεί εκ νέου η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νέου μισθολογίου (ν. 4472/2017), θα εκδικαστεί από 6ο τμήμα του ΣτΕ με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης την 1η Οκτωβρίου 2018.
Η τυχόν αίσια έκβαση της πιλοτικής δίκης θα αποτελέσει κατευθυντήρια νομολογιακή γραμμή και οδηγό για την εκδίκαση και των άλλων αγωγών που είτε εκκρεμούν είτε θα κατατεθούν στο μέλλον στα διοικητικά δικαστήρια (όπως συνέβη με την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ). Επειδή στην περίπτωση αυτή, κατά κανόνα, οι αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας του νόμου επέρχονται μετά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης από το ΣτΕ ενώ για το προηγούμενο χρονικό διάστημα μόνο για όσους έχουν καταθέσει αγωγές, προτείνεται σε όλους τους συναδέλφους να προχωρήσουν στην κατάθεση ομαδικών αγωγών αποζημίωσης το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν την εκδίκαση από το ΣτΕ, για το διάστημα από 1/1/2017 έως και σήμερα για να κατοχυρώσουν κατά το δυνατό οι αποζημιωτικές αξιώσεις μας για το διάστημα αυτό, στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικό και το νέο μισθολόγιο.
Σημειώνεται ότι:

1. Η αντισυνταγματικότητα του νέου μισθολογίου βασίζεται στο γεγονός ότι οι αποδοχές μας εξακολουθούν να υπολείπονται των συνταγματικά αποδεκτών αποδοχών που ίσχυαν πριν την 1/8/2012 δηλ. προ των αντισυνταγματικών διατάξεων του ν. 4093/2012.

2. Οι αγωγές θα αφορούν αξιώσεις αποζημίωσης ίσης με τη διαφορά των αποδοχών του νέου μισθολογίου (ν. 4472/2017) με τις αποδοχές προ του 2012 (προ των διατάξεων του ν. 4093/2012).

3. Για τον υπολογισμό των διαφορών αποδοχών από τον/την δικηγόρο συνήθως απαιτούνται βεβαιώσεις μηνιαίας μισθοδοσίας των μηνών Ιανουάριος 2017 έως σήμερα και ίσως ενός μήνα προ  του Αυγούστου 2012.
Ο Πρόεδρος

Στάθης Ευσταθόπουλος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

Ο Γραμματέας

Χαράλαμπος Φείδας Καθηγητής Α.Π.Θ

Δείτε επίσης

Διαδικτυακή ενημέρωση για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό στις 03-02-2024

Διάδωσέ το Διαδικτυακή ενημέρωση για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό στις 03-02-2024 Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. διοργανώνει διαδικτυακή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *