ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία: Λειτουργία ομάδων προσανατολισμού στα ΓΕΛ

Διάδωσέ το

Διορισμός

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Ε΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Υ.Α ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο.Π ΣΤΑ ΓΕΛ
Συνεχιζουν σταθερά την πορεία συρρίκνωσης τμημάτων για τους πολλούς!!!

Ο Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Ομάδων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στα ΓΕΛ για το σχολικό έτος 2019-2020,λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά αταλάντευτα στην υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων,των δημοσιονομικών κοφτών και της συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου που έχει συμφωνήσει με Ε.Ε,ΟΟΣΑ,ΣΕΒ με καταστροφικές συνέπειες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ο υποβιβασμός εκατοντάδων σχολείων σε μόρια συνθηκών, που αποφάσισε πέρσι το υπουργείο στα πλαίσια της αναμοριοδότησης των σχολείων, αποχαρακτηρίζοντας άλλα από δυσπρόσιτα, και μειώνοντας άλλα σε μόρια σε όλη τη χώρα, οι τέσσερις ομάδες προσανατολισμού που προβλέπονται για τη Γ΄Λυκείου από το 2019-2020, σε συνδυασμό με τη νέα Υπουργική Απόφαση θα έχουν ως συνέπεια την περαιτέρω περικοπή τμημάτων . Έτσι, π.χ σε ένα σχολείο Α-Γ κατηγορίας (όλα τα σχολεία της Αττικής) με ένα τμήμα γενικής παιδείας στη Γ΄τάξη απαιτούνται τουλάχιστον έντεκα μαθητές για τη λειτουργία ομάδας προσανατολισμού. Συνεπώς, στην καλύτερη των περιπτώσεων με 25 μαθητές στο τμήμα θα λειτουργήσουν το μέγιστο δύο ομάδες προσανατολισμού. Αντίστοιχα σε σχολείο με δύο τμήματα θα λειτουργήσουν το μέγιστο τρεις ομάδες προσανατολισμού, αν οι μαθητές ισομοιραστούν σε αυτές

Ενώ σε ΓΕΛ με πάνω από τρία τμήματα απαιτούνται 20 μαθητές για τη λειτουργία τμημάτων Ο.Π. Ακόμη πιο απαγορευτική γίνεται η συγκρότηση τμημάτων στα ΄περιφερειακά επαρχιακά ΓΕΛ όταν για πάνω από τρία τμήματα γενικής παιδείας απαιτούνται 15 μαθητές. Επιπλέον, στα νησιωτικά σχολεία η συγκρότηση των τμημάτων ανεξάρτητα από τον αριθμό μαθητών προϋποθέτει την ύπαρξη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Είναι φανερό πως όταν τα σχολεία αυτά λειτουργούν με αναπληρωτές η διάταξη αυτή κάνει αδύνατη τη λειτουργία τμημάτων. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λύνει τα χέρια της όποιας επόμενης κυβέρνησης προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές να υλοποιήσει νέα συρρίκνωση τμημάτων και συγχωνεύσεις καταργήσεις ιδιαίτερα των μικρών σχολείων, αλλά και των εσπερινών. Θα οδηγήσει πολλούς μαθητές είτε σε αλλαγή σχολείου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την κατεύθυνση της επιλογής τους, είτε στο να επιλέξουν υποχρεωτικά άλλη κατεύθυνση, προκειμένου να παραμείνουν στο σχολείο τους. Θα οδηγήσει σε νέα πλεονάσματα εκπαιδευτικών και μείωση προσλήψεων .

Είναι φανερό πως αυτή η τακτική έρχεται να υλοποιήσει τα κριτήρια συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2018, σε συμφωνία με την τρόικα, με πρώτα στη λίστα τα 300 συστεγαζόμενα σχολεία.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως ο Σεπτέμβρης θα βρει αντιμέτωπη τη δημόσια εκπαίδευση με όποια κυβέρνηση και να προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές, με τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών. ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ, ΚΙΝΑΛ έχουν συμφωνήσει πως προτεραιότητα τους είναι να πληρώνονται οι δανειστές, μέσω του συνεχώς αυξανόμενου χρέους, να εξασφαλίζονται ελαφρύνσεις για τις “επενδύσεις” και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα . Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπιζόμαστε ως αριθμοί που πρέπει να προσαρμοστούν στα συμφωνημένα αιματηρά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Γι΄ αυτό περισσεύει η αναλγησία, για τις μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Καμιά αναμονή! Θα μας βρουν μπροστά τους! Οι μαχητικοί, αποφασιστικοί αγώνες μας με Γ.Σ και συντονισμό σωματείων είναι ο μόνος δρόμος για να οδηγήσει την όποια νέα κυβέρνηση σε υποχώρηση και ανατροπή αυτής της αντιδραστικής αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Εγκρίθηκε από το ΣτΕ το αίτημα για συνέχιση της διαδικασίας των διορισμών στην ΕΑΕ

Δείτε επίσης

Αξιολογικοί πίνακες εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό 2024-2025

Διάδωσέ το Δημοσιεύτηκαν οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών και πίνακας απορριφθεισών αιτήσεων απόσπασης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *