Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άμεση απόσυρση της ΥΑ που αποκλείει μαθητές από τα εσπερινά σχολεία

Διάδωσέ το

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

e.elme.thess@gmail.com

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το Υπουργείο Παιδείας, με Υπουργική Απόφαση στις 27-08-2018 θέτει απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια. Συγκεκριμένα, απαιτεί από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη μια απλή βεβαίωση εργοδότη.

Τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας αναζητεί τις αιτίες της μαθητικής διαρροής αφήνει εκτός τάξης με τη διάταξη αυτή μαθητές που λόγω δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών υποχρεώνονται να εργαστούν αλλά αδυνατούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με δεδομένη τη σκληρότητα – ανομία που χαρακτηρίζει τον εργασιακό χώρο στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην αγορά εργασίας επικρατεί κυριολεκτικά μια ζούγκλα όπου η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία (ιδιαίτερα ανηλίκων μαθητών ) είναι καθεστώς. Γιατί είναι οι δικοί τους νόμοι, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει αυτή την εργασιακή ζούγκλα.

Είναι γνωστό ότι στα εσπερινά σχολεία βρίσκουν σχολική στέγη μια σειρά παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι. Τα Εσπερινά Γυμνάσια καλούνται να άρουν τον κοινωνικό αποκλεισμό αυτών των νέων που επιφέρει η ανεργία και ο περιορισμός πρόσβασης στη γνώση και συχνά είναι οι μοναδικοί χώροι ασφαλούς αναφοράς γι’ αυτούς που τους δίνει την ελπίδα για την καλυτέρευση της ζωής τους και θα πρέπει το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση να ισχύει για όλους και να υπάρχει μέριμνα και για τους μαθητές των Εσπερινών σχολείων.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης, που βάζουν εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών και οδηγούν σε κίνδυνο την ύπαρξη και τη λειτουργία των εσπερινών σχολείων. Αν ψάχνουν για μαθητές που πάνε εκ του πονηρού σε εσπερινά σχολεία, αυτοί δεν είναι τα παιδιά που παλεύουν να βγάλουν ένα μεροκάματο, συνήθως ανασφάλιστοι και αδήλωτοι. Ακόμη απαιτούμε στο όριο των απουσιών που δικαιούνται να κάνουν οι μαθητές να προστεθεί η πρόσφατη αριθμητική μείωση τους γιατί υπάρχει και αύξηση του ωρολογίου προγράμματος κατά μία ώρα.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις Γονέων, τα σωματεία και όλους του κοινωνικούς φορείς να καταγγείλουν αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και να προχωρήσουμε από κοινού σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Την ερχόμενη εβδομάδα η Υπουργική απόφαση για τη διαδικασία επιλογής υποδιευθυντών σχολικών μονάδων

Δείτε επίσης

Αξιολογικοί πίνακες εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό 2024-2025

Διάδωσέ το Δημοσιεύτηκαν οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών και πίνακας απορριφθεισών αιτήσεων απόσπασης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *