ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παπαευαγγέλου: Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία

Διάδωσέ το

“Εξακολουθούμε σθεναρά να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία, ιδιαίτερα στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι, εισηγούμαστε το άνοιγμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μετά τα Φώτα και θα συζητηθεί και τις επόμενες εβδομάδες με τα νέα δεδομένα”, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. B. Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Η  κ. Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι ένας λόγος που δεν άνοιξαν τα σχολεία είναι  ότι “αμφισβητήθηκε το όφελος αφού παρέμεναν μόλις 7 ημέρες διδασκαλίας μέχρι τις αργίες των Χριστουγέννων” και ότι “αν και εκτιμάται ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση με φυσική παρουσία”

Αναλυτικά τα όσα είπε η κ. Παπαευαγγέλου
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σημειώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ σήμερα ανέρχεται στους 600, ενώ 89 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών. Αναφορικά με την κατανομή των διαγνώσεων, στην Αττική καταγράφηκαν 250 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 243 και στο Κιλκίς 102.

Συνεπώς, η αίσθηση όλων μας είναι ότι παρατηρούμε μία σταθερή πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, χωρίς μεγάλες αλλαγές από την προηγούμενη εβδομάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα «βράζει».

Μείωση νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία παρατηρείται, αλλά και διατήρηση της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Θα ήθελα σήμερα να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία των σχολείων και στην εισήγηση της Επιτροπής μας να μην ανοίξει τελικά η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πριν τις σχολικές διακοπές των Χριστουγέννων. Παρά την υποτονική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, εισηγηθήκαμε την αναβολή της έναρξης εκπαιδευτικής διαδικασίας δια ζώσης για μετά τις γιορτές για δύο κυρίως λόγους.

Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, το πιο σημαντικό κριτήριο για την άρση των μέτρων του lockdown είναι η κατάσταση των ΜΕΘ και, δυστυχώς, η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε. Έτσι, οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία, θα μπορούσε εύκολα να επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο.

Επίσης, αμφισβητήθηκε το όφελος αφού παρέμεναν μόλις 7 ημέρες διδασκαλίας μέχρι τις αργίες των Χριστουγέννων, εξ ου και υπήρξε προβληματισμός για την αναστάτωση που θα προκαλούσε το άνοιγμα των σχολείων στα παιδιά.

Η απόφασή μας αυτή βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη σταθερή θέση της Επιτροπής μας ότι η εκπαίδευση αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για εμάς και ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέρχονται σε λειτουργία με τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Αν και εκτιμάται ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση με φυσική παρουσία. Οι δημιουργικές σχέσεις αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και των δασκάλων τους, έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Επίσης, εξακολουθούμε σθεναρά να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία, ιδιαίτερα στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι, εισηγούμαστε το άνοιγμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μετά τα Φώτα και θα συζητηθεί και τις επόμενες εβδομάδες με τα νέα δεδομένα.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα είναι οι Βρετανοί και η πρόσφατη απόφασή τους να εγκρίνουν πρώτοι το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού, να είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό.

Αυτό δεν ξαφνιάζει εμάς τους παιδιάτρους, καθώς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών έχουμε αντιδράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στη διάρκεια μικρότερων επιδημικών εξάρσεων, σώζοντας τις ζωές πολλών μικρών παιδιών.

Το Νοέμβριο του 1999, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας οροομάδος C. Είχαν προηγηθεί μεγάλες επιδημικές εξάρσεις της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990 – οι μεγαλύτεροι εξ’ υμών σίγουρα θα το θυμάστε – με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά βρέφη, παιδιά και έφηβοι από μηνιγγίτιδα σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.

Θα θυμάστε ίσως και οι μεγαλύτεροι ότι και τότε έκλειναν τα σχολεία για απολύμανση, κάθε φορά που είχαμε κρούσμα σε μια σχολική μονάδα. Οι μελέτες για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου τότε, χρησιμοποίησαν μια πρωτοπόρα τεχνική, την τεχνική των συζευγμένων πολυσακχαρικών εμβολίων και ενώ ξεκίνησαν οι μελέτες από το 1994, αυτές ολοκληρώθηκαν πέντε χρόνια αργότερα, το 1999, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα αυτό να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές.

Μέσα σε λίγους μήνες οι Βρετανοί, πρώτοι στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, πέτυχαν να εμβολιάσουν το 80% των παιδιών και των εφήβων τους, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της μηνιγγίτιδας στην χώρα τους κατά 90%.

Πολύ πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε λίγους μήνες σημειώθηκαν περισσότερα από 300 περιστατικά κοκκύτη σε βρέφη κάτω των 3 μηνών, με αποτέλεσμα και αρκετούς θανάτους μικρών βρεφών, οι Βρετανοί αποφάσισαν να εμβολιάσουν όλες τις εγκύους, σπάζοντας πολλά ταμπού. Πέτυχαν μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες να εμβολιαστεί το 78% των εγκύων που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και έτσι σταμάτησαν την επιδημική έξαρση του κοκκύτη στην χώρα και διαφύλαξαν αποτελεσματικά τα μικρά βρεφάκια τους. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Η αγγλική πρωτοβουλία συνεπώς δεν μας ξαφνιάζει. Οι Βρετανοί έχουν και στο πρόσφατο παρελθόν επιδείξει εγρήγορση, αυξημένα αντανακλαστικά, τόλμη, αποφασιστικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση. Έχουν αποδειχθεί πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση προκλήσεων στην Δημόσια Υγεία.

Και όλα αυτά τα παραδείγματα σας τα λέω, για να δείξω πως η εφαρμογή ενός γενικού εμβολιασμού, όποτε απαιτείται για λόγους Δημόσιας Υγείας, πραγματικά σώζει ζωές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω εκ νέου μια παράκληση, μια έκκληση προς όλους, αναγνωρίζοντας την κούραση όλων μας και την διάθεση μας να βγούμε από το σπίτι: Να κάνετε υπομονή, να παραμείνετε πιστοί στην εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας, να προσέχετε τον εαυτό σας, αλλά και τους συγγενείς σας. Έχουμε κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε προηγούμενες ενημερώσεις, στην ευκολία με την οποία μεταδίδεται ο ιός μεταξύ των ανθρώπων, όταν βρίσκονται σε συγχρωτισμό και ιδιαίτερα για πολύ ώρα μαζί σε κλειστούς χώρους.

Ένας ασυμπτωματικός προσκεκλημένος αρκεί για να διασπείρει την λοίμωξη σε όλη την παρέα. Αυτά τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι τα καλύτερα της ζωής μας, ευρισκόμενοι με την οικογένεια μας ή με τους στενούς μας φίλους. Ας απολαύσουμε τις γιορτές μας λίγο διαφορετικά, πιο κλειστά και πιο οικογενειακά.

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *