ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παίζω με το ΦΡΙΞΟ..”

Διάδωσέ το

Το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής «Παίζω με το ΦΡΙΞΟ και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις…» επανέρχεται στα σχολεία, μετά τις αντιδράσεις φορέων κι εκπαιδευτικών για την αναστολή του.

Η  έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος και του υλικού

Μαρούσι, 06-02-2020
Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΠΜ/17316/Δ7

Σχετ :

(α) το με αρ. πρωτ. Φ2/86112/Δ7/30-05-2019 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

(β) τα με αρ. πρωτ. Φ2/ΕΧ/88785/Δ7/03-06-2019 και Φ2.1/204922/Δ7/27-12-2019 εξερχόμενα έγγραφα του Υ.ΠΑΙ.Θ.

(γ) τα με αρ. πρωτ. 163744/21-10-2019, 14050/31-01-2020 και 16068/04-02-2020 εισερχόμενα έγγραφα του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Απαντώντας στο ανωτέρω (α) σχετικό αίτημά σας και έχοντας υπόψη το με αρ. 5/30-01-2020 απόσπασμα πρακτικού του ΙΕΠ, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνεται για το σχολικό έτος 2019-2020 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και υλικό με τίτλο: «Παίζω με το ΦΡΙΞΟ και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις…», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/τριες σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο και Α΄-Β΄ τάξεις του Δημοτικού) της χώρας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Α. Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος σε μαθητές/τριες:

1. Η συμμετοχή των σχολείων στο εν λόγω πρόγραμμα να είναι προαιρετική και δωρεάν για τους/τις μαθητές/τριες και να πραγματοποιείται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και τη σύμφωνη γνώμη του/της Διευθυντή/ντριας ή του Προϊσταμένου/ης, ώστε να μην παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

2. Πριν από την υλοποίηση του προγράμματος να προηγείται:

α. ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ενυπόγραφη δήλωση συναίνεσης αυτών, έχοντας υπόψη ότι η συμμετοχή των παιδιών τους δεν είναι υποχρεωτική,

β. ενημέρωση του Συντονιστή/στριας Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., καθώς και του/της Υπεύθυνου/ης Σχολικών Δραστηριοτήτων/Αγωγής Υγείας της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,

γ. ανάρτηση στον ιστότοπο του φορέα με (αα) σύντομη περιγραφή του προγράμματος (περιγραφή δράσεων, μεθοδολογία, στόχοι, επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αποτίμηση) και (ββ) παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού, προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

3. Το πρόγραμμα να υλοποιείται εντός σχολικού πλαισίου και ωρολογίου προγράμματος «[…]υιοθετώντας όλες τις βελτιώσεις που προτάθηκαν και οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τις υπεύθυνες του προγράμματος, χωρίς τροποποιήσεις» και σύμφωνα με την παρούσα έγκριση.

4. Η επίσκεψη τρίτων στη σχολική μονάδα κατά την υλοποίηση του προγράμματος να πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και τη σύμφωνη γνώμη του/της Διευθυντή/ντριας ή του Προϊσταμένου/ης, έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και του ωρολογίου προγράμματος.

5. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος στα σχολεία: (α) να είναι εξασφαλισμένη η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών βάσει της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (ν. 2472/1997, ν. 4139/2013, Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679, Οδηγία 2002/58/ΕΚ και Οδηγία 2009/136/ΕΚ) και (β) να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών/τριών.

6. Να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση των μαθητών/τριών.

7. Να μην επιτρέπεται η διάθεση ή η προβολή οποιουδήποτε υλικού ή προϊόντος το οποίο αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση/προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων/επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ή δεν είναι εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. για το σχολικό έτος 2019-2020, συμπεριλαμβανομένων και των αναφορών σε τυχόν χορηγούς του συγκεκριμένου προγράμματος.

8. Το εν λόγω πρόγραμμα να μη χρησιμοποιείται για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό και σε κανένα στάδιο της υλοποίησής του να μην προκύπτει κανένα κόστος συμμετοχής για τους/τις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, τις σχολικές μονάδες, καθώς και τους γονείς/κηδεμόνες.

Β. Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό υλικό που θα αξιοποιηθεί κατά την υλοποίηση του προγράμματος:

1. Το εν λόγω υλικό να παραχωρείται δωρεάν και να αξιοποιείται από τον/την εκπαιδευτικό με χαρακτήρα προαιρετικό.

2. Ο/Η εκπαιδευτικός δύναται να εντάξει το εκπαιδευτικό υλικό στο διδακτικό έργο κατά την κρίση του/της, επιλέγοντας τις δραστηριότητες που θεωρεί κατάλληλες για την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών/τριών, διασφαλίζοντας τη συνάφεια των δράσεων με το πρόγραμμα σπουδών και τη συνέχεια των προσφερόμενων στους/στις μαθητές/τριες μαθησιακών εμπειριών σε ενότητες γνωστικών αντικειμένων που προσφέρονται για ανάλογες προεκτάσεις, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης ή Προγράμματος Αγωγής Υγείας.

3. Το υλικό να χρησιμοποιείται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους/τις μαθητές/τριες και τον Σύλλογο Διδασκόντων και χωρίς τη διανομή ή προβολή οποιουδήποτε διαφημιστικού ή άλλου υλικού, το οποίο δεν έχει προηγουμένως εγκριθεί για το σχολικό έτος 2019-2020 στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

4. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας (Ν.4212/2013).

5. Να μην πραγματοποιηθεί μελλοντική εμπορική διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ. .

6. Το εκπαιδευτικό υλικό να τεθεί υπόψη των Υπεύθυνων Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να αξιοποιηθεί αναλόγως σε Προγράμματα και δράσεις Αγωγής Υγείας.

Γ. Σε ό,τι αφορά το παραγόμενο έντυπο και ψηφιακό υλικό, ο φορέας υλοποίησης:

1. Να παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα διανομής, αναπαραγωγής και χρήσης με οποιοδήποτε μέσο προς το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ή τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς.

2. Να μην πραγματοποιήσει μελλοντική εμπορική διάθεση του εν λόγω υλικού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ./Ι.Ε.Π. .

Δ. Σε ό,τι αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών:

1. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών να είναι προαιρετική, δωρεάν και να πραγματοποιείται εκτός του εργασιακού ωραρίου τους.

2. Οι επιμορφωτικές συναντήσεις να διοργανώνονται σε συνεργασία με τον/την Υπεύθυνο/η Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Μετά την ολοκλήρωση του ως άνω αναφερόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος να κοινοποιηθεί στο Υ.ΠΑΙ.Θ. και το Ι.Ε.Π. ο απολογισμός τους (παιδαγωγικά αποτελέσματα – διδακτικά συμπεράσματα).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και την υλοποίηση του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες να επικοινωνούν απευθείας με τον φορέα υλοποίησής του (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης).

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Εσωτερική Διανομή: 1. Δ/νση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, Τμήμα Β΄ 2. Δ/νση Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Τμήμα Α΄ (http://edu-gate.minedu.gov.gr/)
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Ε., Δ.Ε. ΚΑΙ Ε.Α.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α – ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΠΙΣΤΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
A/A Επωνυμία
Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου
1 Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης (Υπόψη κας Β. Χρόνη) schdraseisreth@gmail.com

Δείτε επίσης

Βλέπω και Συζητώ: το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

Διάδωσέ το Βλέπω και Συζητώ: το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που ανοίγει συζητήσεις από τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *