ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράσεις στα σχολεία ενάντια στη σεξουαλική Εκμετάλλευση και κακοποίηση

Διάδωσέ το
Δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και κακοποίηση σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός παιδείας Σ. Ζαχαράκη

Η εγκύκλιος:

«Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση»

Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση.

Η Ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες, να προγραμματίσουν και να διεξάγουν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης κατά των παιδιών με στόχο την ενδυνάμωσή τους.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, καλούνται οι σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν χρόνο (μία έως δύο διδακτικές ώρες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων), από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, σε δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Οι δράσεις αυτές μπορούν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται σε συνεργασία

(α) με τους/τις Υπευθύνους Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι οποίοι/ες προτείνουν εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. εκπαιδευτικό υλικό προς αξιοποίηση και
(β) με δημόσιους οργανισμούς, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΑΕΙ, άλλους κυβερνητικούς ή μη κυβερνητικούς φορείς, οι οποίοι υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υ.ΠΑΙ.Θ. για το τρέχον σχολικό έτος.

Επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης καλωσορίζοντας πρωτοβουλίες για δράσεις για το σκοπό αυτό, καλεί τα σχολεία να στείλουν στο email EndChildSexAbuseDay@coe.int ένα μικρό κείμενο στα αγγλικά ή στα γαλλικά σχετικά με τη δράση τους με θέμα “Empowering children to stop sexual violence” («Ενδυναμώνοντας τα παιδιά ώστε να σταματήσει η σεξουαλική βία»).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Εγχειρίδιο εκπαιδευτικού για τη σεξουαλική κακοποίηση

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων των ανωτέρω δράσεων και ανάδειξης καλών πρακτικών, οι σχολικές μονάδες καλούνται

(α) να ενημερώσουν την ευρύτερη σχολική και τοπική κοινότητα για αυτές (με αναρτήσεις στις ιστοσελίδες/στα ιστολόγια των σχολείων κ.ά.) και
(β) να κοινοποιήσουν το ως άνω κείμενο και στα ελληνικά στις οικείες Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ της χώρας, υπόψη των Υπεύθυνων Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες/υλικό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση:

Ιστότοπος του Συμβουλίου της Ευρώπης:
https://www.coe.int/en/web/children/end-child-sex-abuse-day

Εκπαιδευτικό υλικό:
https://www.coe.int/en/web/children/our-material

Η εγκύκλιος

Δείτε επίσης

Βλέπω και Συζητώ: το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

Διάδωσέ το Βλέπω και Συζητώ: το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που ανοίγει συζητήσεις από τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *