Σχετικά με τη συγκρότηση των τριμελών επιτροπών και τις εγγραφές των μαθητών και νηπίων

Διάδωσέ το
 συγκρότηση των τριμελών επιτροπών
Σχετικά με τη συγκρότηση των τριμελών επιτροπών και τις εγγραφές των μαθητών και νηπίων
Σύλλογος Π.Ε ” Ο Περικλής”

Έληξε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 η χρονική περίοδος που είχε οριστεί για τις εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Με παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε  στη Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας (10 – 5 – 2018), με τη συμμετοχή του Συλλόγου μας ‘’ Ο Περικλής’’ και του όμορου Συλλόγου Π.Ε. Αμαρουσίου αναδείξαμε τις κυβερνητικές επιδιώξεις και επιλογές, υπό την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ, για δραστική μείωση των τμημάτων και περικοπές θέσεων εργασίας, που επιχειρούνται μέσω των εγγραφών.

Καλούμε τους/τις συναδέφους  Διευθυντές/ντριες  και  Προσταμένους/νες των σχολικών μονάδων, Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων:
  1. Να υποβάλουν αίτημα λειτουργίας περισσότερων τμημάτων, σε περιπτώσεις που αυτό απαιτείται από τις ανάγκες και σύμφωνα με τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες να ζητήσουν την εξέυρεσή τους και να προχωρήσουν και στη διαδικασία για ίδρυση παραρτήματος όπως προβλέπεται για τα  Νηπιαγωγεία.
  2. Να ζητήσουν την μείωση του αριθμού των μαθητών /νηπίων σε τμήματα όπου υπάρχουν παιδιά με διαγνώσεις Ε.Ε.Α.
  3. Να μη συμπληρώσουν λίστες με τα ονόματα μαθητών/ νηπίων που κατοικούν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων Δημοτικών σχολείων /νηπιαγωγείων καθώς η ενέργεια αυτή  μεταφέρει σε αυτούς την ευθύνη της επιλογής μαθητών και νηπίων προς μετακίνηση και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για μετακινήσεις μαθητών/νηπίων, περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων και μείωση θέσεων εκπαιδευτικών, λειτουργικά και μεσοπρόθεσμα οργανικά. Καλούμε τον Σύλλογό μας να τους προσφέρει συνδικαλιστική κάλυψη και τη ΔΟΕ να προβεί σε ανάλογη απόφαση.

Συγκροτήθηκαν, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, Λόντου Χαράλαμπου, οι τριμελείς επιτροπές για τη διενέργεια εγγραφών στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας. Η απόφαση αυτή δεν έχει αναρτηθεί και δημοσιοποιηθεί και δεν γνωρίζουμε ως σωματείο αν έχουν συγκροτηθεί και από ποιους/ες αποτελούνται οι τριμερείς επιτροπές των άλλων διευθύνσεων της Αττικής. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, Λόντος Χαράλαμπος, οφείλει εκ του νόμου, να δημοσιοποιεί τις όποιες αποφάσεις του. 

Η τριμελής επιτροπή της Β΄ Διεύθυνσης Π. Ε. Αθήνας  για τα Δημοτικά Σχολεία αποτελείται από τους:
  1. Γούπος Θεόδωρος, Σχολικός Σύμβουλος 19ης Περιφέρειας Δημοτικής  Εκπαίδευσης Αττικής, ως Πρόεδρος. 
  2. Παπαγιάννη Αικατερίνη, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας, ως μέλος
  3. Μίνας Αθανάσιος, Διευθυντής 12ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, ως μέλος.
Η τριμελής επιτροπή της Β΄ Διεύθυνσης Π. Ε. Αθήνας για τα Νηπιαγωγεία αποτελείται από τους:
  1. Σέργη Ιωάννα, Σχολική Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής, ως Πρόεδρος
  2. Παπαγιάννη Αικατερίνη, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας, ως μέλος
  3. Πουλακίδα Αικατερίνη, Προϊσταμένη 1ου Νηπιαγωγείου Αγίας Παρασκευής, ως μέλος.

Οι επιτροπές αυτές αποτελούν ένα νέο μηχανισμό περικοπών. Υλοποιώντας την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, το νέο ΠΔ 79/2017  προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σε ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε διεύθυνση (σχολικός σύμβουλος-υπεύθυνος εκπ/κών θεμάτων-διευθυντής/ προϊσταμένη  σχολείου/νηπιαγωγείου ), έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που πλεονάζουν σε όμορα σχολεία αντί να δημιουργηθεί επιπλέον τμήμα/τα στο σχολείο, εισάγοντας ακόμη και επιλεκτικές κληρώσεις για όσα παιδιά κατοικούν στα όρια των όμορων.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν μειώνει τον αριθμό των μαθητών σε 1/20 για Γ’-Στ’ για το δημοτικό και 1/15 για το νηπιαγωγείο και Α’-Β’, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά αντίθετα μετατρέπει το 1/25 σε δεσμευτικό όριο και οδηγεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών/νηπίων, προκειμένου να διατηρήσει πολυπληθή τμήματα και να κάνει οικονομία σε εκπαιδευτικούς. Με τη διάταξη αυτή κινδυνεύουν ακόμα και τα πολυθέσια σχολεία και νηπιαγωγεία  να μην μπορούν να ιδρύσουν/διατηρήσουν περισσότερα τμήματα όπως δικαιούνται από την οργανικότητά τους ή τις λειτουργικές του ανάγκες! Μετά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών παγιώνονται με τον τρόπο αυτό και υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών για χάρη του ΟΟΣΑ! Στην ουσία με την τακτική  αυτή καταργούνται τα όρια των σχολείων και το δικαίωμα του κάθε παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο της γειτονιάς του!

Ως Διέξοδος Η Αγωνιστική Συσπείρωση καταγγέλλουμε τη συγκρότηση των επιτροπών αυτών θεωρώντας ότι εμπλέκονται  σ’ ένα καταστροφικό έργο ενάντια στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο.

Δηλώνουμε ότι κάθε απόπειρα μετακίνησης μαθητών/νηπίων μας θα μας βρει μαχητικά απέναντι. Θα τις μπλοκάρουμε με όρους κινήματος με κάθε τρόπο!

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς μέλη του Συλλόγου μας, να δηλώσουν παραίτηση από τις τριμελείς επιτροπές που τοποθετήθηκαν και οι οποίες έχουν συγκεκριμένο στόχο την μετακίνηση μαθητών/νηπίων στο πλαίσιο  των  μνημονιακών περικοπών στις προσλήψεις!

Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να προβεί σε  ανάλογες αποφάσεις καλώντας και όσους/όσες εκπαιδευτικούς – μέλη των συλλόγων εκπ/κών Π. Ε. και της Δ. Ο. Ε. αποδέχτηκαν να συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές να αποχωρήσουν άμεσα.

Το ψήφισμα αυτό θα κατατεθεί προς έγκριση στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας της 22ας  Μαΐου 2018.

Δείτε επίσης

Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία

Διάδωσέ το Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» για μαθητές/τριες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *