Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης – Ιωάννινα, 6-8 Μαΐου 2020

Διάδωσέ το

 

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία διοργανώνουν το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκπαίδευση: Ξενοφοβία, Ομοφοβία, Σχολική Βία, Ενιαία Εκπαίδευση» 6-8 Μαΐου 2020 Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σκοπό του Συνεδρίου αποτελεί η ανάδειξη τόσο των διαστάσεων όσο και τρόπων αντιμετώπισης σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων που παρατηρούνται στο σχολείο και την κοινωνία και απασχολούν εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και γενικότερα την κοινωνία, όπως η ξενοφοβία, η ομοφοβία, η σχολική βία και η Ενιαία Εκπαίδευση.

● Ξενοφοβία: Τα τελευταία χρόνια με την υποδοχή μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα μας εκδηλώθηκαν φαινόμενα ξενοφοβίας όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και εντός της σχολικής κοινότητας με τη σχολική φοίτηση μεταναστών μαθητών. Η ένταξη των προσφύγων και των σύγχρονων μεταναστών στο σχολείο ελάχιστα έχει ελάχιστα ερευνηθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης.

● Ομοφοβία: Η έκφραση και η ταυτότητα φύλου συνιστά ένα αδιαίρετο ανθρώπινο δικαιώματο. Στη χώρα μας, όμως, μόλις πολύ πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως νομικό δικαίωμα. Πολλά παιδιά που αισθάνονται ότι διαφοροποιούνται ως προς την έκφραση φύλου σε σχέση με το κυρίαρχο δίπολο άνδρας-γυναίκα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, τα οποία προκαλούν σοβαρές ποικίλες συνέπειες. Η ταυτότητα φύλου, παρόλο που διαμορφώνεται βάσει κοινωνικο-πολιτισμικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων, δεν έχει απασχολήσει στην Ελλάδα την έρευνα, ιδιαίτερα στο επιστημονικό πεδίο της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης.

● Σχολική βία: Τα τελευταία χρόνια η σχολική βία και ο εκφοβισμός βρίσκονται στο επίκεντρο του κοινωνικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Αν και η βία αποτελεί καταξοχήν μια κοινωνική κατασκευή, ελάχιστες αμιγώς κοινωνιολογικές μελέτες έχουν ασχοληθεί με το εν λόγω φαινόμενο. Έτσι, ενώ έχουν αναδειχθεί κυρίως οι ψυχολογικές διαστάσεις του φαινομένου, οι κοινωνικές δεν έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα.

● Ενιαία Εκπαίδευση: Η ενιαία εκπαίδευση αποτελεί ένα «κατάλληλο» πλαίσιο αντιμετώπισης πολλών φαινομένων, όπως τα παραπάνω, γιατί προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Η ενιαία εκπαίδευση εξετάζεται στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής και κυρίως από ψυχολόγους και παιδαγωγούς. Η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης είναι σε θέση να αναδείξει τις κοινωνικές διαστάσεις αυτού του τύπου της εκπαίδευσης.

Το Συνέδριο της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, όπως όλα τα Συνέδρια μέχρι τώρα, θα περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τις ακόλουθες θεματικές:

 Θεωρία και μεθοδολογία της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης

 Εκπαίδευση και κοινωνική κινητικότητα

 Εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες

 Σχολική αποτυχία και κοινωνικός αποκλεισμός

 Εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες και ψηφιακό χάσμα

 Κοινωνικές κρίσεις και εκπαίδευση

 Εκπαίδευση, οικονομία και αγορά εργασίας

 Εκπαίδευση και παγκοσμιοποίηση

 Πολυπολιτισμική κοινωνία, ανισότητες και διαπολιτισμική εκπαίδευση

 Μετανάστες, πρόσφυγες, και διγλωσσία στην εκπαίδευση

 Κοινωνικό φύλο, έμφυλες ανισότητες και εκπαίδευση  Κοινωνιολογία της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης  Εκπαίδευση ενηλίκων και αναβάθμιση δεξιοτήτων: κοινωνιολογικές διαστάσεις

 Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση

 Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης και εκπαιδευτική πολιτική

 Κοινωνιολογία των αναλυτικών προγραμμάτων και της μάθησης

 Κοινωνιολογία της σχολικής γνώσης και των εκπαιδευτικών πρακτικών

 Κοινωνιολογία της σχολικής βίας και παραβατικότητας Κοινωνιολογικές διαστάσεις της ενιαίας εκπαίδευσης

 Κοινωνιολογία του εκπαιδευτικού επαγγέλματος

 Διεπιστημονικές προσεγγίσεις ζητημάτων της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης

Πληροφορίες για το συνέδριο και τον τρόπο συμμετοχής σε αυτό, στον ιστότοπο του συνεδρίου: https://syn-kte.conf.uoi.gr και στο e-mail: 4syn-kte@uoi.gr καθώς και στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Δρ Θάνος Θεόδωρος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

https://syn-kte.conf.uoi.gr/…/uplo…/2019/06/1η_Πρόσκληση.pdf

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κ. Γαβρόγλου: Δεν έχουμε κοροϊδέψει κανέναν.. το Σεπτέμβρη θα διοριστούν οι εκπαιδευτικοί

Δείτε επίσης

«Μαθηματική Εκπαίδευση και Πολιτειότητα» – 10ο Συνέδριο Εν.Ε.ΔΙ.Μ

Διάδωσέ το Το Παιδαγωγικό  Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τη Σχολή των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *