ΦΕΚ: Ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας edupass.gov.gr. Πώς θα λειτουργεί

Διάδωσέ το

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την έναρξη και τον τρόπο λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας «edupass.gov.gr».  Στην πλατφόρμα edupass.gov.gr μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν τα rapid test, τα self test και τα PCR.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα edupass.gov.gr θα φιλοξενούνται όλα τα δεδομένα νόσησης, εμβολιασμού, αλλά και εργαστηριακών ελέγχων φοιτητών, μαθητών και καθηγητών.

Η λειτουργία  της πλατφόρμας «edupass.gov.gr» ξεκινά από την δημοσίευση της παρούσας απόφασης

Αναλυτικά η απόφαση

 Η πλατφόρμα «edupass.gov.gr» αντλεί δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του  φυσικού προσώπου όσον αφορά στον εμβολιασμό, το  αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας ταχέων μοριακών  ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR  test) ή αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self-test),  ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19. Τα στοιχεία  αυτά αντλούνται μέσω διασύνδεσης με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19, το  Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19,  το πληροφοριακό σύστημα της ειδικής ηλεκτρονικής  πλατφόρμας του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19  και το πληροφοριακό σύστημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση  του αποτελέσματος της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας  ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 (self-test).

Για τις δομές της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, υπόχρεοι υποβολής αίτησης είναι:

(α) οι μαθητές/τριες,

(β) το  εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προ σωπικού (Ε.Β.Π.),

(γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που  συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων  της εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»).

Για τις δομές  επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου  μάθησης υπόχρεοι υποβολής αίτησης είναι:

(α) οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/εκπαιδευόμενοι/σπουδαστές, 

(β) το εκπαιδευτικό προσωπικό,

(γ) κάθε άλλο φυσικό  πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε  είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός  των χώρων της εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»).

Για  τις δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπόχρεοι υποβολής αίτησης είναι:

(α) οι φοιτητές/τριες,

(β) το τακτικό  και έκτακτο διδακτικό προσωπικό και οι επιστημονικοί  συνεργάτες που παρέχουν διδακτικό έργο, (γ) κάθε άλλο  φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία  σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργεί ται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. («επισκέπτες»). 

Tα φυσικά πρόσωπα, ενήλικα αυτοπροσώπως ή  ανήλικα μέσω των γονέων/κηδεμόνων/επιτρόπων  τους που θα συμμετάσχουν με φυσική παρουσία στην  εκπαιδευτική διαδικασία ή θα βρίσκονται στους χώρους  μίας εκπαιδευτικής δομής της παρ. 1 του άρθρου 1, αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα «edupass.gov.  gr» («η πλατφόρμα») μέσω της ΕΨΠ αφότου προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των προσωπικών  κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας  Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet)

Η πλατφόρμα «edupass.gov.gr», για κάθε  φυσικό  πρόσωπο, ενήλικο ή ανήλικο δια των γονέων/κηδεμό νων/επιτρόπων του, που αιτείται την καταχώριση της  κατάστασής του στη θυρίδα εκπαιδευτικής δομής της  παρ. 3 του άρθρου 1 αποδίδει έναν λεκτικό χαρακτηρισμό που αντιστοιχεί στις ακόλουθες καταστάσεις:  (α) μη επιτρεπτή παρουσία, (β1) επιτρεπτή παρουσία,  (β2) επιτρεπτή παρουσία «στενής επαφής επιβεβαιωμένου κρούσματος» συντρεχουσών των ειδικών προϋποθέσεων που προβλέπει το σχετικό υγειονομικό  πρωτόκολλο φυσικής παρουσίας, εφ’ όσον πληρούνται  οι προϋποθέσεις της παραγράφου 9 του παρόντος άρ θρου, γ) άγνωστη κατάσταση – απαιτείται περαιτέρω  έλεγχος. Οι ανωτέρω καταστάσεις αποτυπώνονται με  κατάλληλα λεκτικά.

Μέσω της πλατφόρμας, τα φυσικά πρόσωπα αιτούνται άπαξ την επαναλαμβανόμενη καταχώριση της κατάστασής τους κατά τα εκάστοτε ισχύοντα, στη θυρίδα της εκπαιδευτικής δομής στην οποία επιθυμούν να έχουν  φυσική παρουσία. Κατόπιν τούτου, η πλατφόρμα πραγματοποιεί τον σχετικό έλεγχο, χωρίς να μεσολαβήσει  άλλη ενέργεια του αιτούντος προσώπου και καταχωρίζει  στις θυρίδες των εκπαιδευτικών δομών την κατάσταση  αυτού, εκτός αν πρόκειται για επισκέπτη, οπότε η επαναλαμβανόμενη καταχώρηση θα λήγει μετά το πέρας  μίας εβδομάδας. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται όσες  φορές προβλέπεται από το εκάστοτε ισχύον κανονιστικό  πλαίσιο εντός μίας εργάσιμης εβδομάδος. Σε κάθε πε ρίπτωση, η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται μέχρι τη  λήξη του σχολικού – ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και  μόνον εφόσον παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα προστασίας  της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο ή μέρος  της Επικράτειας. 

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση εδώ

«Αυτοαξιολόγηση σχολείου. Μη βαφτίζουμε το κρέας ψάρι» του Γιώργου Μπαγάκη

Δείτε επίσης

Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία

Διάδωσέ το Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» για μαθητές/τριες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *