Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα της Συνέλευσης του Π.Τ.Δ.Ε Παν. Ιωαννίνων για την αναδιοργάνωση των δομών στην εκπαίδευση

Διάδωσέ το
Ψήφισμα
Ψήφισμα της Συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπ.Π.Ε.Θ. με τίτλο «Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες Διατάξεις», το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισημαίνει τα ακόλουθα:

Κάθε λήψη μέτρου που αφορά την οργάνωση και λειτουργία της εκπαίδευσης επιβάλλεται, για λόγους μεθοδολογικούς και επιστημονικούς, να αποτελεί προϊόν χαρτογράφησης, μελέτης σκοπιμότητας και ουσιαστικής διαβούλευσης με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Ένας νέος εκπαιδευτικός σχεδιασμός είναι ανάγκη να στηρίζεται στις βασικές επιστημονικές αρχές
οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης.

Είμαστε της άποψης ότι ο προτεινόμενος νέος αυτός σχεδιασμός διαπνέεται από τη λογική του συγκεντρωτισμού της διάρθρωσης της εκπαίδευσης, συγχωνεύοντας δομές και υπηρεσίες σε βάρος της ευελιξίας και της αποκέντρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αιρετός ΚΥΣΠΕ Αντωνιάδης: Τι είπε για αναπληρωτές και μόνιμους

Στον νέο αυτό σχεδιασμό διαπιστώνει κανείς μια εμφανή μετάβαση από ένα αποκεντρωμένο σύστημα λειτουργίας των Σχολικών Συμβούλων σε ένα συγκεντρωτικό και δύσκαμπτο, όπως είναι αυτό των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (ΠΕΚΕΣ).

Επομένως, η κατάργηση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, ο οποίος, από τις αρχές της δεκαετίας του 80’ μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση, στερεί από τη σχολική μονάδα τη διαρκή, άμεση και φυσική παρουσία του, σε μια συγκυρία στην οποία είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, επιστημονική υποστήριξη και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Ως κατακλείδα, προτείνουμε στην ηγεσία του Υπ.Π.Ε.Θ. να επανεξετάσει, στο σύνολό του, το Νέο
αυτό Σχέδιο Νόμου, προκειμένου να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις
του στην εκπαίδευση.

 

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *