ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διδακτικές επισκέψεις Δημοτικών. Άλλαξε το όριο συμμετεχόντων μαθητών

Διάδωσέ το

Μέχρι και το προηγούμενο σχολικό έτος 2017-2018 για να πραγματοποιήσουν διδακτικές επισκέψεις τα δημοτικά σχολεία απαραίτητη προϋπόθεση ήταν ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών να είναι τα τρία τέταρτα (3/4) των μαθητών κάθε τμήματος/τάξης.

Με σχετική όμως τροποποίηση  στο νόμο  4559 “Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”  της συγκεκριμένης πρόβλεψης πλέον ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών για να πραγματοποιηθούν διδακτικές επισκέψεις  πρέπει να είναι  τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των μαθητών κάθε τμήματος/τάξης.»

 

Ειδικότερα στο άρθρο 16 του ΠΔ 79 για τις διδακτικές επισκέψεις αναφερόταν :

Οι διδακτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται σε χώρους ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς ή σε χώρους τεχνολογικού ή επιστημονικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα αρχιτεκτονικά μνημεία, οι εκκλησίες, τα εργαστήρια καλλιτεχνών, τα θέατρα, οι χώροι παραστάσεων, τα πλανητάρια, τα ενυδρεία κ.λπ. και έχουν σκοπό να διευρύνουν τον πολιτιστικό ορίζοντα των μαθητών και να τους ενθαρρύνουν να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τον φυσικό και κατασκευασμένο κόσμο.

Προκειμένου οι διδακτικές επισκέψεις να ανταποκρίνονται σε παιδαγωγικούς και διδακτικούς στόχους απαιτείται ο κατάλληλος σχεδιασμός τους, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

α) τους επιδιωκόμενους σκοπούς και στόχους,

β) τις δραστηριότητες προετοιμασίας μελέτης του θέματος μέσα στην τάξη,

γ) τις δραστηριότητες στον χώρο της επίσκεψης και

δ) την αποτίμηση της όλης διαδικασίας και την εξαγωγή των αναγκαίων εκτιμήσεων και ανατροφοδοτήσεων.

Κάθε διδακτική επίσκεψη πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν σε αυτή τουλάχιστον τα τρία τέταρτα (3/4) των μαθητών κάθε τμήματος/τάξης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Νέο εκπαιδευτικό υλικό “Βack to school” για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο
Η Τροποποίηση για τις διδακτικές επισκέψεις    στο νόμο  4559 “Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”.

δδ) το τελευταίο εδάφιο της παρ. 8 αντικαθίσταται ως εξής:

«Κάθε διδακτική επίσκεψη πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν σ’ αυτή τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των μαθητών κάθε τμήματος/τάξης.».

Επίσης σύμφωνα με το ΠΔ 79 άρθρο 11

Η συμμετοχή των μαθητών στις σχολικές δράσεις αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προϋποθέτει την έγγραφη συναίνεση συμμετοχής από τους γονείς/κηδεμόνες.

Οι μαθητές που δεν παίρνουν μέρος στις δραστηριότητες στις οποίες απαιτείται μετακίνηση, αποχωρούν από το σχολείο με συνοδεία των γονέων τους.

Δείτε επίσης

Διευρύνεται το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολικών Μονάδων

Διάδωσέ το Από το σχολικό έτος 2024-2025 διευρύνεται το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολικών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *