ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απαράδεκτο να μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας με τα χρόνια υπηρεσίας λέει η Έκθεση που ξεσήκωσε του Κύπριους εκπαιδευτικούς

Διάδωσέ το

www.fresh-education.gr

Η πρόταση του Υπουργού Παιδείας της Κύπρου για τον εξορθολογισμό των δαπανών του Υπουργείου έχει ξεσηκώσει τις  εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, σε συνάντηση που είχε (2-7-2018) με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις τις ενημέρωσε ότι  υπάρχει ανάγκη   εξορθολογισμού των δαπανών σε σχέση με πρακτικές που κρίνονται παράτυπες/μη σύννομες. Η ανακοίνωση του Υπουργείου(εδώ) 

Μάλιστα ο Υπουργός ενημέρωσε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο  την Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018,  θα καταθέσει σχετική εισήγηση.

Η πρόταση αυτή για τον εξορθολογισμό δαπανών στην Παιδεία, σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου,  πρέπει να γίνει στη βάση της σχετικής έκθεσης συμμόρφωσης και εφαρμογής των παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικά  σημεία της έκθεσης  για τις ώρες διδασκαλίας:

Υφίσταται πρόβλημα σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και των απαλλαγών που τους παραχωρούνται από τον διδακτικό χρόνο και την μείωση του διδακτικού χρόνου με τα χρόνια υπηρεσίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το ιδιαίτερα υψηλό κόστος στην εκπαίδευση…

Είναι απαράδεκτο που μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας γιατί σε κανένα επάγγελμα δε γίνεται αυτό και μάλιστα και σε πιο απαιτητικούς τομείς στο Δημόσιο.

Ο βιολογικός παράγοντας επηρεάζει όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό χωρίς να μειώνονται οι ώρες εργασίας του.

Και με ένα ερώτημα υποστηρίζει  τη θέση αυτή ως εξής: Γιατί θα πρέπει να μειώνεται ο διδακτικός χρόνος ενός ενός 40 χρονου εκπαιδευτικού που διορίζεται στα 25 του χρόνια και όχι ενός 55 χρονου που διορίστηκε στα 45 του χρόνια.

Η εν λόγω ρύθμιση είναι απαράδεκτη, παράτυπη/μη σύννομη εφόσον δεν προκύπτει από οποιαδήποτε νομοθεσία, όπως στις περιπτώσεις ρύθμισης θεμάτων άλλων δημόσιων λειτουργών..

Η έκθεση παραπέμπει και στη μελέτη του ΟΟΣΑ 2014 για το ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και κάνει αναφορά και για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς. Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρει ότι η μελέτη του ΟΟΣΑ  παρουσιάζει τον μέσο όρο στις 700 ώρες ετήσια, ενώ στην Κύπρο ( όπως και στην Ελλάδα) το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται σε 450-500 ώρες, εξαιρουμένων των απαλλαγών.

Τη συγκεκριμένη έκθεση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ζητούν από αναπληρωτές πίσω τους μισθούς διότι ήταν και μέτοχοι σε εταιρείες

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *