ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διδακτική με μαθητές ως κόπιες της ίδιας εικόνας ή ως βιογραφίες ξεχωριστές;

Διάδωσέ το

Διαδικασία ατομικής αξιολόγησης μαθητή

Ένα λάθος που κάνουμε συχνά στην εκπαίδευση είναι να σχεδιάζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα και την ύλη πολύ προσεκτικά, να τακτοποιούμε όλα τα διδακτικά υλικά από τοίχο σε τοίχο, να ανοίγουμε την πόρτα του σχολείου, και μετά… να ανακαλύπτουμε με τρόμο ότι μας έστειλαν τους λάθος μαθητές

Η διαφοροποίηση της διδασκαλίας ως περιπετειώδης εξερεύνηση των δυνατών διδακτικών εκδοχών

from Archontia Mantzaridou- 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής

Ποτέ καμία τάξη δεν μπορεί να είναι απόλυτα ομοιογενής. Στην πραγματικότητα, όταν ένας εκπαιδευτικός προσπαθεί να διδάξει κάτι απευθυνόμενος σε όλη την τάξη, οι πιθανότητες είναι ότι…

•Το ένα τρίτο των παιδιών το γνωρίζει ήδη

•Το ένα τρίτο θα το κατανοήσει

•Και το υπόλοιπο ένα τρίτο δεν θα το κατανοήσει καθόλου

Επομένως, τα δύο τρίτα των μαθητών χάνουν τον χρόνο τους.

Lillian Katz

Η διαφοροποιημένη παιδαγωγική είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτή ως η διδακτική προσέγγιση η οποία βασίζεται και αντιμετωπίζει τους μαθητές ως βιογραφίες και όχι ως κόπιες της ίδιας εικόνας και συνεπώς ως μέσο ανταπόκρισης στις ανάγκες του κάθε μαθητή και της θεμελίωσης της γνώσης του κάθε μαθητή, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μεταφορά γνώσης.

Η διαφοροποιημένη παιδαγωγική είναι μια ανοιχτή παιδαγωγική αντίληψη η οποία συναντιέται με αυτή της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης και της ενεργητικής μάθησης.

Η διαφοροποιημένη παιδαγωγική δίνει απάντηση στο γιατί και το πώς η ενίσχυση της ατομικής πορείας κάθε μαθητή για την οικοδόμηση της γνώσης είναι απαραίτητη για τη σχολική επιτυχία. Πρόκειται για μια «περιπετειώδη εξερεύνηση των δυνατών διδακτικών εκδοχών», «ένα εργαλείο που επιτρέπει να ισχυροποιηθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες κάθε μαθητή και δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να συνειδητοποιήσει την ιδιαιτερότητα της δικής του προσέγγισης και των δικών του στρατηγικών μάθησης».

Δείτε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση στην ιστοσελίδα του 6ου ΠΕΚΕΣ Αττικής πατώντας εδώ

 

Δείτε επίσης

Βλέπω και Συζητώ: το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

Διάδωσέ το Βλέπω και Συζητώ: το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που ανοίγει συζητήσεις από τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *