ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είπαν Κ. Γαβρόγλου, G. Ramos και B. Pont για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Διάδωσέ το
διορισμούς εκπαιδευτικών

Απόσπασμα από την Κοινή Συνέντευξη Τύπου Κ. Γαβρόγλου, G. Ramos, B. Pont μετά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τους διορισμούς εκπαιδευτικών:

κα ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ: Μιας και αναφερθήκατε και στο θέμα της ανάγκης για εκπαιδευτικό προσωπικό, για μόνιμους διορισμούς ήθελα να κάνω μια ερώτηση και σε εσάς κ. Υπουργέ και στην κυρία Ramos.

Εάν κατ’ αρχήν υπάρχει η πρόβλεψη στην έκθεση για να γίνουν προσλήψεις το επόμενο διάστημα, εάν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για συγκεκριμένο αριθμό και εάν υπάρχει πρόβλεψη για κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

  1. B. PONT: Δεν έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει αυτές τις αποφάσεις και να υποβάλει τις προτάσεις της όσον αφορά την πρόσληψη καθηγητών. Πιστεύουμε ότι ο θεσμός των αναπληρωτών δημιουργεί αρκετά προβλήματα και πιστεύουμε ότι θα πρέπει στα ελληνικά σχολεία οι μαθητές να έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Να ξεκινήσουμε ένα μίνιμουμ 5ετούς διάρκειας σύμβασης. Να τους δώσουμε δηλαδή την αρχική σταθερότητα στο νέο τους εργασιακό βίο ή να υπάρχει και ένα νέου είδους σύμβαση που θα είναι πιο ευέλικτο, γιατί υπάρχουν καθηγητές που μένουν σε ένα σχολείο, ή στη σχολική εκπαίδευση και δεν μπορούν να μετακινηθούν, δεν μπορούν να πάνε πουθενά.

Άρα λοιπόν είναι σημαντικό να δώσουμε στα σχολεία του 21ου αιώνα μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την πρόσληψη των καθηγητών ούτως ώστε οι καθηγητές να αποκρίνονται στις ανάγκες των σχολείων πολύ περισσότερο από ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα.

Και με αυτό τον τρόπο πιθανόν να επιτευχθεί και μεγαλύτερη αποκεντροποίηση των διαδικασιών στα σχολεία.

  1. G. RAMOS: Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι όχι δεν υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας, αλλά γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση όλων αυτών των προτάσεων απαιτούν χρόνο. Είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα. Θα πρέπει να εξετάσουμε τις επιλογές, να δούμε πώς αυτό το νέο πλαίσιο θα μπορούσε να λειτουργήσει και θα έλεγα, όπως έλεγα και στα αρχικά μου σχόλια, εάν η ελληνική οικονομία επανέρχεται στην κανονικότητα, νομίζω ότι οι συμβάσεις των καθηγητών και δασκάλων, θα πρέπει να επανέλθουν στην κανονικότητα. Και αυτό είναι επείγον. Επείγουσας σημασίας ζήτημα.

Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Πριν η κυρία Ramos είπε στην ερώτηση που τέθηκε τη διαφορά ανάμεσα στο 2011 και σήμερα, ότι θεωρεί η κυρία Ramos ότι ο ΟΟΣΑ γνωρίζει σήμερα πολύ καλύτερα το σύστημα. Αυτό μην το θεωρήσουμε σαν μια ευγενική παραχώρηση στις κουβέντες που κάνουμε.

Η έννοια γνωρίζω ένα σύστημα πολύ καλύτερα, θέλει πολλές συζητήσεις για πολύ καιρό και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Γιατί εάν δεν το γνωρίζουμε καλύτερα, δεν μπορούμε να καταλήξουμε και πουθενά.

Στο ερώτημα που έθεσε η κυρία Καστρινάκη για πρώτη φορά υπάρχει τέτοια σαφήνεια και στη δημόσια τοποθέτηση της κυρίας Ramos και στην έκθεση για την ανάγκη μόνιμων διορισμών. Εδώ όμως υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία με τα οποία υπάρχει μια απόκλιση απόψεων. Π.χ. υπάρχει μια σκέψη για άλλου είδους σύστημα διορισμού που κατά τη γνώμη μας προσκρούει σε θέματα συνταγματικά και νόμων που όμως εντάξει δεν αφορά αυτό τον ΟΟΣΑ.

Το δεύτερο που πρέπει επίσης να το σημειώσετε είναι επειδή οι αναπληρωτές, ανεξαρτήτως των μονίμων διορισμών, το σύστημα χρειάζεται αναπληρωτές. Δεν χρειάζεται στα ποσοστά τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά που έχουμε σήμερα.

Οι αναπληρωτές δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι με αυτές τις συμβάσεις όπως είναι σήμερα. Άρα υπάρχει και μια επιπρόσθετα θετική διάσταση ότι προοπτικά οι αναπληρωτές πρέπει να βελτιωθούν ειδικά οι συμβάσεις τους πέρα επιμένω από αυτή την τόσο πεντακάθαρη δημόσια τοποθέτηση αλλά και έγγραφη ως προς την ανάγκη των μόνιμων διορισμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπατε για τους αναπληρωτές ουσιαστικά είναι ένα σημείο σύγκλισης.

Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Αυτό που είπαμε με τους αναπληρωτές είναι προφανώς ένα σημείο σύγκλισης αλλά να μην θεωρηθεί και δεν το έχει ούτε η έκθεση ούτε η δημόσια τοποθέτηση ας μείνει το σημερινό καθεστώς με βελτιωμένες συμβάσεις. Πρέπει να είναι πολύ σαφές αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη που διακόπτω, στον τρόπο διορισμού …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος που αναφέρεται μέσα στην έκθεση;

Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Η έκθεση είναι σαφέστατη σε αυτό το σημείο. Η έκθεση λέει ότι μπορεί να διερευνηθούν κι άλλοι τρόποι βελτίωσης των συμβάσεων των αναπληρωτών αλλά έχει μεγάλη σημασία να καταλάβετε ότι μια τέτοια έκθεση δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες αυτές είναι αν κανείς δεχτεί αυτές τις προτάσεις. Αν τις δεχτεί, οι λεπτομέρειες είναι του κράτους – μέλους, αλλά έχει σημασία η γενική λογική, η αναγνώριση δηλαδή, το είπε η κα Ramos πριν, λέει detrimental for the education system. Δεν είναι τυχαία λέξη το detrimental.

Θα έχουμε και την ευκαιρία πάνω που θα τσιμπήσουμε κάτι, να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Δεν το λέω για να διακόψουμε, το λέω για την οικονομία του χρόνου.

Δείτε επίσης

Αναπληρωτές: ειδική προκήρυξη για κάλυψη κενών στα σχολεία

Διάδωσέ το Ειδική προκήρυξη κάλυψης λειτουργικών κενών σε σχολεία Π.Ε. και Δ.Ε. από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *