ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άδειες κύησης, λοχείας, ανατροφής και πληροφοριακό σύστημα Myschool

Διάδωσέ το

Άδεια ανατροφής τέκνου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΗΣΗΣ, ΛΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

Πηγή: ΔΙΠΕ Γ Αθήνας

Όπως γνωρίζετε, οι άδειες αυτές χορηγούνται από τη Διεύθυνση, στο Myschool όμως μόνο η σχολική μονάδα υπηρέτησης του εκπαιδευτικού μπορεί να τις εισαγάγει με πρωτόκολλο και ημερομηνία στο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΑΔΕΙΕΣ (ΠΛΗΝ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ) ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ. Αντίθετα, την καταχώριση στην καρτέλα της εκπαιδευτικού για να κοκκινίσει το όνομά της, μπορεί να την κάνει τόσο το σχολείο όσο και η Διεύθυνση.

Τι συμβαίνει στην πράξη: Όσο οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε άδεια επαπειλούμενης κύησης, υποβάλλουν τις άδειες στο σχολείο τους, το οποίο τις περνάει στο σύστημα με πρωτόκολλο και ημερομηνία. Δεν τις χορηγεί όμως άμεσα, επειδή οι άδειες αυτές πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Τις αφήνει λοιπόν σε κατάσταση «Προς έγκριση» και, όταν μετά από κάποιο διάστημα (συνήθως μηνών) έρθει η έγκριση από την επιτροπή, προχωρά στη χορήγησή τους και αποστέλλει – όπως κάνει για τους λοιπούς τύπους αδειών – την απόφαση και τα σχετικά έγγραφα στη Διεύθυνση.

Όταν ξεκινά η άδεια κύησης, οι εκπαιδευτικοί συνήθως κάνουν την αίτησή τους στη Διεύθυνση. Την ίδια πρακτική εν συνεχεία ακολουθούν και για τις άδειες λοχείας και ανατροφής. Έτσι η σχολική μονάδα δεν έχει πληροφόρηση για τα στοιχεία και τη διάρκεια της καθεμιάς άδειας, παρά μόνο αν επικοινωνήσει με το τμήμα αδειών της Διεύθυνσης.

Για να αντιμετωπιστεί λοιπόν αυτό το πρόβλημα, από εδώ και πέρα για κάθε άδεια κύησης, λοχείας και ανατροφής που χορηγεί η Διεύθυνση, ένα αντίγραφό της θα στέλνεται στο σχολείο υπηρέτησης της εκπαιδευτικού, προκειμένου να γίνει η καταχώριση στο Myschool (αναγκαστικά με πρωτόκολλο και ημερομηνία της Διεύθυνσης, αφού εκεί έχει υποβληθεί η αίτηση).

Παράλληλα, με βάση την απόφαση αυτή, θα γίνονται – αν χρειάζεται – και οι διορθώσεις στην καρτέλα της εκπαιδευτικού (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΟΥ – ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ – ΓΡΑΝΑΖΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ – ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ), εκεί δηλαδή που περνιέται ο κάθε τύπος άδειας, για να παραμένει κόκκινο το όνομά της. Θα πρέπει κατά συνέπεια το διάστημα και ο τύπος της κάθε άδειας να συμπίπτει με την αντίστοιχη άδεια που έχει υποβληθεί στο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΑΔΕΙΕΣ (ΠΛΗΝ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ) ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ.

Ανεξάρτητα πάντως από την απόφαση χορήγησης που θα σας αποστέλλεται, αν βλέπετε ότι το έγγραφο έχει αργήσει να έρθει στο σχολείο, μπορείτε (και πρέπει) να επικοινωνείτε με τη Διεύθυνση και να ενημερώνεστε για τις άδειες αυτές.

Κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό, που αφορά στη μετάβαση από την άδεια κύησης στη λοχείας:

Ως γνωστόν, η πρώτη έχει διάρκεια 60 ημέρες και η δεύτερη 90, σύνολο 150 ημέρες.

Ας υποθέσουμε ότι περνάμε στο Myschool μια άδεια κύησης, που ξεκινά στις 13 Μαρτίου, άρα λήγει στις 12 Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού, στην πράξη όμως ο τοκετός μπορεί να συμβεί πριν ή μετά από αυτή.

Αν τελικά η πραγματική ημερομηνία τοκετού είναι π.χ. η 2η Μαΐου (δέκα ημέρες νωρίτερα), το σύστημα δε θα μας αφήσει να αποθηκεύσουμε την άδεια λοχείας με έναρξη 3 Μαΐου αφού θα υπάρχει επικάλυψη με την προηγούμενη άδεια (κύησης), για την οποία έχουμε δηλώσει ότι τελειώνει στις 12 Μαΐου. Το έντυπο της απόφασης για τη χορήγηση της άδειας που θα σας έχει στείλει η Διεύθυνση θα αναφέρει ως ημερομηνία έναρξης την πραγματική (3 Μαΐου) και διάρκεια 100 ημέρες (και όχι 90 που είναι κανονικά), προκειμένου το σύνολο να είναι 150 ημέρες (50 η κύησης και 100 η λοχείας).

Στο Myschool, για πρακτικούς λόγους, θα αφήσουμε την άδεια κύησης ως έχει και θα καταχωρίσουμε τη λοχείας με έναρξη 13 Μαΐου (όπως δηλαδή ήταν προγραμματισμένο) και διάρκεια 90 ημέρες, ώστε το σύνολο να είναι 150 ημέρες.

Αν η εκπαιδευτικός γεννήσει μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία π.χ. πέντε μέρες αργότερα δηλαδή στις 17 Μαΐου, δε θα πειράξουμε την ήδη περασμένη άδεια κύησης των 60 ημερών, αλλά θα μεγαλώσουμε την άδεια λοχείας και θα δηλώσουμε διάρκεια 95 ημέρες, με έναρξη 13 Μαΐου (όπως προηγουμένως).

Ευνόητο είναι ότι η κάθε άδεια θα είναι σε συνέχεια αυτής που μόλις έληξε, χωρίς να μεσολαβούν κενά. Η έναρξη λοιπόν της άδειας που ακολουθεί θα είναι την επομένη της λήξης της προηγούμενης.

Διευκρινίζεται τέλος ότι στη περίπτωση που γεννηθούν δίδυμα, η άδεια λοχείας είναι 4 μήνες (120 ημέρες) και η άδεια ανατροφής μπορεί να παραταθεί για 6 ακόμα μήνες (180 ημέρες) – όχι απαραίτητα σε συνέχεια της προηγούμενης. Αν, για παράδειγμα, η ανατροφής των 9 μηνών (270 ημέρες) διαρκεί από 1/9 του τρέχοντος μέχρι 30/5 του επόμενου έτους, η εκπαιδευτικός συνήθως παίρνει τους 6 επιπλέον μήνες στην έναρξη του νέου σχολικού έτους, με άλλα λόγια τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Από τη Διεύθυνση ΠΕ Γ΄ Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Άδεια ανατροφής τέκνου αναπληρωτριών εκπαιδευτικών ή μελών ΕΕΠ/ΕΒΠ ( εγκύκλιος)

Δείτε επίσης

Διευρύνεται το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολικών Μονάδων

Διάδωσέ το Από το σχολικό έτος 2024-2025 διευρύνεται το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολικών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *