ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οικογενειακή παροχή: Τι προβλέπεται για την καταβολή και την διακοπή της

Διάδωσέ το

οικογενειακή παροχή

Η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με Αρ.Πρωτ. 2/1015 /ΔΕΠ  5/1/2016 ρυθμίζει  μισθολογικές διατάξεις των Δημοσίων Υπαλλήλων. Μία από αυτές είναι και η οικογενειακή παροχή
  Οικογενειακή παροχή  

Με τις διατάξεις της παρ. 1 ορίζεται ότι για την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων, που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου, χορηγείται μηνιαία οικογενειακή παροχή, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων, ως εξής:

Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, η παροχή ορίζεται σε : πενήντα (50) ευρώ για ένα τέκνο, εβδομήντα (70) ευρώ συνολικά για δύο τέκνα, εκατόν είκοσι (120) ευρώ συνολικά για τρία τέκνα, εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα και επιπλέον εβδομήντα (70) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Η κατά τα ανωτέρω παροχή χορηγείται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση.

Η εν λόγω παροχή χορηγείται ανεξαρτήτως του εάν οι γονείς τελούν σε διάσταση, διάζευξη ή χηρεία.

Η ανωτέρω παροχή δεν καταβάλλεται στους έγγαμους, διαζευγμένους ή εν χηρεία υπαλλήλους οι οποίοι όμως δεν έχουν αποκτήσει τέκνα, ή τα τέκνα αυτά έχουν ενηλικιωθεί ή περατώσει τις σπουδές τους ή σε κάθε περίπτωση έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση τους έγγαμους υπαλλήλους που έχουν τέκνα ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον.

Η διαπίστωση των προϋποθέσεων χορήγησης της οικογενειακής παροχής καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή στον αριθμό των τέκνων που αυξάνουν την παροχή αυτή γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου που υποβάλλεται στον εκκαθαριστή των αποδοχών του, μαζί με τα συνημμένα δικαιολογητικά (π.χ. ληξιαρχική πράξη γέννησης κ.λ.π.).

Εξυπακούεται ότι όσα από  τα ανωτέρω στοιχεία έχουν ήδη προσκομιστεί κατά καιρούς από τους υπαλλήλους, δεν απαιτείται η επανυποβολή τους.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση ενηλικίωσης του πρώτου τέκνου, ή διακοπής για οποιονδήποτε άλλο λόγο της παροχής για αυτό, το δεύτερο τέκνο λαμβάνει τη θέση του πρώτου και το ίδιο ισχύει και για τη θέση των λοιπών τέκνων.

Π.χ. Έστω υπάλληλος με δύο παιδιά εκ των οποίων το πρώτο κατά σειρά γέννησης έχει ενηλικιωθεί και δεν δικαιούται ο υπάλληλος οικογενειακή παροχή για το τέκνο αυτό.

Ο υπάλληλος θα λάβει οικογενειακή παροχή 50 € μόνο για το ένα τέκνο.

Με την παρ. 2 προβλέπεται ειδικά, για τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΑΣΕΙ, ΤΕΙ εσωτερικού και εξωτερικού, Κολλέγια αναγνωρισμένα από τους επίσημους φορείς), καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) δημόσια και ιδιωτικά, η παροχή να δίδεται μόνο κατά τη διάρκεια του ελάχιστου αριθμού των αναγκαίων για την απονομή των τίτλων σπουδών εξαμήνων (δηλαδή λαμβάνεται υπόψη ο κανόνας ν και όχι αυτός του ν+2), που προβλέπεται από τον οργανισμό κάθε Σχολής και σε καμιά περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Επισημαίνεται ότι για τα παιδιά που φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές του εξωτερικού, κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο εκμάθησης της ξένης γλώσσας δεν καταβάλλεται η οικογενειακή παροχή.

Στις περιπτώσεις που συμπίπτει ο χρόνος της κανονικής φοίτησης σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε Ι.Ε.Κ. με τη στρατιωτική θητεία του παιδιού, η καταβολή της οικογενειακής παροχής δεν διακόπτεται.

Με την παρ. 3 προβλέπεται ότι για τη διακοπή της παροχής, λόγω συμπλήρωσης των ανωτέρω κατά περίπτωση ορίων, ως ημέρα γέννησης των παιδιών θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους και προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

Στην περίπτωση αναπηρίας (σωματικής ή πνευματικής) για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, η οικογενειακή παροχή καταβάλλεται επ’ αόριστον, ανεξάρτητα αν στην οικογένεια ή στο παιδί χορηγείται παροχή ή βοήθημα από οποιοδήποτε Δημόσιο Οργανισμό, όπως Πρόνοια κ.λ.π.

Με την παρ. 4 ορίζεται ρητά ότι οι Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων δεν δικαιούνται την οικογενειακή παροχή του παρόντος άρθρου, δεδομένου ότι οι αποδοχές τους (βασικός μισθός και επίδομα θέσης ευθύνης) συνιστούν το ανώτατο όριο αποδοχών του άρθρου 28 και συνεπώς δεν είναι δυνατή η καταβολή άλλης παροχής ή αποζημίωσης που να υπερβαίνει αυτό το όριο.

Ενημερωθείτε και στη σελίδα του fresh-education.gr στο f/b πατώντας εδώ

Η εγκύκλιος για το μισθολόγιο των Δ.Υ

Για μισθολογικά θέματα   δείτε εδώ

Δείτε επίσης

Διαδικτυακή ενημέρωση για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό στις 03-02-2024

Διάδωσέ το Διαδικτυακή ενημέρωση για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό στις 03-02-2024 Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. διοργανώνει διαδικτυακή …

5 Σχόλια

  1. Κανένας φοιτητής δεν τελειώνει τη σχολή με τη λήξη των εξαμήνων. Θα έπρεπε να χορηγείται το επίδομα μεχρι την ηλικία των 24. Είναι απαράδεκτο τη σημερινή εποχή να κόβεται έστω κι αυτό το βοήθημα. και να χορηγούνται αλλά επιδόματα και σε κάποιους που δεν τα δικαιούνται. Π.χ. χορηγούνται επιδόματα ενοικίου σε κάποιους που δηλώνουν άνεργοι και δεν ελέγχουν μέλη οικογένειας τετραγωνικά σπιτιού και πόσο ενοικίου. Ενώ ο φοιτητής και οι γονείς να στερούνται το επίδομα χωρίς να εχει αλλάξει κάτι.

  2. Εργαζουμε στην καθαριότητα στο αστυνομικό τμήμα με τρίωρη απασχόληση ιδιωτικού δικαίου , ποσό επίδομα δικαιμαι για δύο παιδιά

  3. Σε περίπτωση εισαγωγής τέκνου σε ΑΕΙ τετραετούς φοίτησης, το οποίο ένα ή δυο χρόνια μετά ξανά δίνει πανελλήνιες και εισέρχεται σε άλλο ΑΕΙ, μέχρι πότε δικαιούται ο γονέας το επίδομα τέκνου;

  4. Ένα τέκνο γεννιέται πχ 10/01/2021 και ο γονέας καταθέτει στην υπηρεσία του αίτηση για χορήγηση της οικογενειακής παροχής (του ν.4354/2015) στις 15/3/2021 μαζί με ληξιαρχική πράξη γέννησης. Από πότε η υπηρεσία θα του χορηγήσει το εν λόγω επίδομα;
    Πάνω σε ποιο έγγραφο ή εγκύκλιο θα στηριχθεί;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *