ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η εγκύκλιος για το πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Διάδωσέ το

 Δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ απόφαση για ταχύρρυθμo πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021.  

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης αφορά 163.104 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αναπληρωτές ή μόνιμους ή ωρομίσθιους), που υπηρετούν κατά το τρέχον σχολικό έτος (2020-2021) σε δημόσιες σχολικές μονάδες της επικράτειας ή του εξωτερικού, Γενικής ή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης,  καθώς και όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δήλωση συμμετοχής των εκπαιδευτικών γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα https://trainees.t4e.sch.gr/.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως και η συνολική διάρκειά του θα είναι είκοσι (20) ώρες σε χρονικό διάστημα οκτώ (8) εβδομάδων, οι οποίες κατανέμονται σε δέκα (10) ώρες σύγχρονης επιμόρφωσης και σε δέκα (10) ώρες ασύγχρονης επιμόρφωσης, μέσω χρήσης αντίστοιχων εργαλείων τηλεκπαίδευσης. Για τις ανάγκες υλοποίησης της δράσης προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου Επιμορφωτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα https://t4e.sch.gr.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε«Παρά τις συνέπειες της επιδημιολογικής κρίσης στον τομέα της Παιδείας, αναδύθηκαν και μοναδικές ευκαιρίες, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δυνατότητα για περαιτέρω καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Χτίζοντας πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, το οποίο πιστώνεται στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, αξιοποιούμε τα ψηφιακά εργαλεία και επενδύουμε περισσότερο στους δασκάλους και καθηγητές μας, μέσω ταχύρρυθμου προγράμματος επιμόρφωσης που προβλέπεται για το σύνολο των εκπαιδευτικών μας× Οι εκπαιδευτικοί μας, οι οποίοι από τις πρώτες κιόλας ημέρες αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών δομών, αψήφησαν δυσκολίες, αξιοποίησαν νέα εργαλεία και δρόμους, με στόχο να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία για το σύνολο των μαθητών. Ενισχύουμε τις γνώσεις και δεξιότητές τους, αξιοποιούμε τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας και τις ενσωματώνουμε ακόμη περισσότερο στην εκπαιδευτική διαδικασία, προς όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών.».

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε«Μια σημαντική δέσμευση μας προς την εκπαιδευτική κοινότητα γίνεται πραγματικότητα. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική χρονιά για όλους μας, με την απειλή του ιού να διαταράσσει κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας, η εκπαίδευση στην χώρα μας έμεινε όρθια χάρη στο συνδυασμό αφοσίωσης και επιμονής των εκπαιδευτικών μας, αλλά και αξιοποίησης των τεχνολογικών μέσων που αναπτύχθηκαν και διευρυνθήκαν μέσα στις αντίξοες συνθήκες της κρίσης. Εκκινώντας από αυτήν την βάση, προχωράμε σήμερα στο επόμενο βήμα: την δημιουργία προγράμματος επιμόρφωσης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την χρήση νέων τεχνολογικών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία, που απευθύνεται στο σύνολο των εκπαιδευτικών μας, όλων των βαθμίδων. Στόχος μας η ποιοτική και αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία υπό το πρίσμα των σύγχρονων θεωρήσεων της διδασκαλίας και της μάθησης και στη βάση ποιοτικών προδιαγραφών δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού και αξιοποίησης των καταλληλότερων κάθε φορά τεχνολογικών μέσων. Γιατί, πέρα από τις ανάγκες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, η ψηφιακή αναβάθμιση της παιδείας μας, η ενσωμάτωση σε αυτήν των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων μάθησης, αλλά και η επένδυση στο μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα, στους εκπαιδευτικούς μας, αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία του ποιοτικού ελληνικού σχολείου του 21ου αιώνα.».

Η εγκύκλιος

Θέμα: “Έναρξη δράσης “Ταχύρρυθμη επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως  εκπαίδευση” 

Σχετ. Η με αρ. πρωτ. 174545/Ε3/22-12-2020 (ΦΕΚ 5727/B/28.12.2020) KΥΑ με θέμα “Έναρξη  δράσης “Ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση” 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε σύμπραξη με οκτώ (8) φορείς (Πανεπιστήμιο  Πειραιά, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος,  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΙΤΥΕ-Διόφαντος), προχώρησε το  προηγούμενο διάστημα σε ενέργειες για την υλοποίηση της δράσης, η οποία αφορά στην  ταχύρρυθμη επιμόρφωση του συνόλου των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών)  Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. 

Σκοπός της δράσης είναι η αξιοποίηση του κεκτημένου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η  περαιτέρω καλλιέργεια των γνώσεων και ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σε  παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις, με την υποστήριξη των σύγχρονων ψηφιακών  μέσων, που χρησιμοποιούνται σε συνθήκες τεχνολογικά εμπλουτισμένης δια ζώσης  εκπαίδευσης, καθώς και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. 

Α) Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Επιμορφωτών 

Πρώτη περίοδος υποβολής αιτήσεων: από 28 Δεκεμβρίου 2020 έως 5 Ιανουαρίου 2021 

Για τις ανάγκες της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει  δημιουργηθεί Πληροφοριακό Σύστημα Μητρώου Επιμορφωτών. Δεδομένου τούτου, όσοι  επιθυμούν να αναλάβουν ρόλο επιμορφωτή και πληρούν τουλάχιστον μία (1) προϋπόθεση εκ  των δύο (2) παρακάτω, καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ένταξή τους στο εν λόγω  Μητρώο Επιμορφωτών. 

α) Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναπληρωτές, μόνιμοι ή  ωρομίσθιοι, που υπηρετούν κατά το σχολικό έτος 2020-2021 σε δημόσιες ή ιδιωτικές  εκπαιδευτικές δομές της Επικράτειας (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΕΕΚ, ΣΕΚ,  ΚΠΕ, ΚΕΣΥ) Γενικής ή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και Συντονιστές Εκπαιδευτικού  Έργου,  

β) Μέλη Δ.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π./Ε.Τ.Ε.Π./Ε.E.Π. και επιστημονικοί συνεργάτες με διδακτική εμπειρία στο  Πανεπιστήμιο, στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας που θα επιλέξουν ως επιμορφωτές. 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους, ώστε να  ενταχθούν στο Μητρώο σύμφωνα με τον κλάδο ή την ειδικότητά τους, ενώ όσον αφορά τα  Μέλη Δ.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π./Ε.Τ.Ε.Π./Ε.E.Π. και τους επιστημονικούς συνεργάτες, λαμβάνοντας υπόψη τη διδακτική τους εμπειρία στο Πανεπιστήμιο, στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας, που  θα επιλέξουν ως επιμορφωτές. 

Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στο ως άνω Μητρώο θα γίνεται κατά περιόδους, προς  κάλυψη τυχόν αναγκών που θα προκύπτουν. 

1η περίοδος υποβολής αιτήσεων στο Μητρώο Επιμορφωτών: από Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου  2020 έως Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εισέρχονται στην ιστοσελίδα  https://t4e.sch.gr/, και συγκεκριμένα στο υποσύστημα Μητρώου Επιμορφωτών  https://registry-t4e.sch.gr/, εντός του οποίου βρίσκεται διαθέσιμη η σχετική πρόσκληση  εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη διαδικασία  συμμετοχής.  

Οι επιμορφωτές λαμβάνουν βεβαίωση Απασχόλησης δια της οποίας βεβαιώνεται ότι  συμμετείχαν, ως επιμορφωτές, στο εν θέματι πρόγραμμα. 

Β) Δήλωση Συμμετοχής Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  (Αναπληρωτές ή Μόνιμοι ή Ωρομίσθιοι) στο πρόγραμμα επιμόρφωσης ως επιμορφούμενοι 

Καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο παρόν πρόγραμμα  επιμόρφωσης, με την ιδιότητα του επιμορφούμενου, οι εξής:  

α) Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναπληρωτές,  μόνιμοι ή ωρομίσθιοι, που υπηρετούν κατά το σχολικό έτος 2020-2021 σε δημόσιες  σχολικές μονάδες της επικράτειας ή του εξωτερικού (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά,  Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΕΕΚ) Γενικής ή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, 

β) Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υπηρετούν κατά  το σχολικό έτος 2020-2021 με απόσπαση σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Κεντρική Υπηρεσία ΥΠΑΙΘ, ΠΔΕ, ΔΙΠΕ,  ΔΙΔΕ, σε ανεξάρτητες ή αποκεντρωμένες υπηρεσίες και σε εποπτευόμενα νομικά  πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου).  

Η συνολική διάρκεια κάθε προγράμματος επιμόρφωσης ανέρχεται στις είκοσι (20) ώρες σε  χρονικό διάστημα οκτώ (8) εβδομάδων, οι οποίες κατανέμονται σε δέκα (10) ώρες σύγχρονης επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σε δέκα (10) ώρες ασύγχρονης επιμόρφωσης, μέσω χρήσης αντίστοιχων εργαλείων τηλεκπαίδευσης. 

Η δήλωση συμμετοχής πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του έργου  (http://trainees.t4e.sch.gr/). Οι εκπαιδευτικοί συνδέονται στο εν λόγω σύστημα αξιοποιώντας  τα στοιχεία πρόσβασής τους στο ΠΣΔ (sch.gr) και επιλέγουν ημέρα και ώρα επιμόρφωσης για  την πραγματοποίηση των δέκα (10) ωρών σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης (π.χ. Τετάρτη 18.00- 19.30). 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μετά την ολοκλήρωση της αίτησής τους και αφού η τελευταία τύχει  της δέουσας επεξεργασίας από τους συμπράττοντες φορείς, λαμβάνουν ηλεκτρονικό  μήνυμα (email), δια του οποίου πληροφορούνται για το τμήμα επιμόρφωσης που  εντάσσονται, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι  επιμορφούμενοι λαμβάνουν σχετική βεβαίωση παρακολούθησης της επιμόρφωσης. 

Γ) Έναρξη Προγράμματος Επιμόρφωσης 

Η έναρξη του προγράμματος τοποθετείται ως εξής: 

  • Έναρξη Πιλοτικής Εφαρμογής (Δεκέμβριος 2020): Εντός του Δεκεμβρίου 2020  ανακοινώνεται το πρώτο, πιλοτικό τμήμα επιμόρφωσης στην ειδικότητα των  Μαθηματικών (ΠΕ03). 
  • Έναρξη Προγράμματος Επιμόρφωσης (Ιανουάριος 2021): Το πρόγραμμα  επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ξεκινά εντός του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2021  και θα διαρκέσει οκτώ (8) εβδομάδες (10 ώρες σύγχρονη και 10 ώρες ασύγχρονη  τηλεκπαίδευση). 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω της  ιστοσελίδας http://t4e.sch.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις που αφορούν  το Μητρώο Επιμορφωτών, μπορείτε να απευθυνθείτε στο helpdesk που έχει δημιουργηθεί  από τη Σύμπραξη των ΑΕΙ ως εξής: 

– Μέσω τηλεφώνου 210-5381328 ώρες 10.00-22.00 

– Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: helpdesk@t4e.sch.gr

Παρακαλείσθε αρμοδίως για την άμεση ενημέρωση των εκπαιδευτικών δημόσιας και  ιδιωτικής εκπαίδευσης της δικαιοδοσίας σας καθώς και των μελών  Δ.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π./Ε.Τ.Ε.Π./Ε.E.Π. και επιστημονικών συνεργατών των Πανεπιστημίων σας.  

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 

Δείτε επίσης

Τεχνητή νοημοσύνη, προκλήσεις και προβληματισμοί: webinar Θεολόγων εκπαιδευτικών

Διάδωσέ το Τεχνητή νοημοσύνη, προκλήσεις και προβληματισμοί Επιμορφωτικό webinar Θεολόγων εκπαιδευτικών Στερεάς, Θεσσαλίας, Μακεδονίας  Συνεχίζονται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *