ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηλεκτρονικές επισκέψεις θα κάνουν στα σχολεία οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου

Διάδωσέ το

 

Ηλεκτρονικές επισκέψεις θα κάνουν στα σχολεία οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου.

  www.fresh-education.gr

Σύμφωνα με το ν/σ,   «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», σε όλη τη χώρα ιδρύονται 24 Περιφερειακά  Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.).

Θα στελεχωθούν από  530  θέσεις Συντονιστών  Εκπαιδευτικού Έργου.

Από αυτές,  οι 155  θέσεις είναι δασκάλων (ΠΕ 70)

Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ κατά Μ.Ο  θα υπάρχουν 6 με 7  Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου(ΠΕ 70).

Ο αριθμός συντονιστών δε θα αλλάξει δραματικά για κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ, με την εφαρμογή της πρόβλεψης που υπάρχει στο ν/σ,    ότι αυτός προσδιορίζεται με Υ.Α. ανάλογα με το πλήθος των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., των μαθητών και των εκπαιδευτικών που υποστηρίζουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σχολεία  ευθύνης των ΠΕ.Κ.Ε.Σ ανήκουν και σε άλλο ή και σε άλλους νομούς  πέρα από τα σχολεία που ανήκουν στο νομό που βρίσκεται η έδρα τους.

Έτσι για παράδειγμα το προτεινόμενο    1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει περιοχές  ευθύνης τις σχολικές μονάδες και Ε.Κ. των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, περίπου δηλαδή 700 σχολεία,  Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και  Λύκεια, Δημόσια και Ιδιωτικά.

Οι συντονιστές εκπαιδευτικού με τα δεκάδες σοβαρά καθήκοντα και αρμοδιότητες θα έχουν στην ευθύνη τους πάρα πολλά σχολεία.

Τα Δημοτικά σχολεία στο 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ είναι περίπου 250. Αυτό σε συνδυασμό με τον αριθμό των συντονιστών της ειδικότητας ΠΕ 70 που αναφέρθηκε παραπάνω(6 με 7) σημαίνει ότι   κάθε συντονιστής ΠΕ 70 θα έχει στην ευθύνη του περίπου 35 Δημοτικά Σχολεία στην καλύτερη περίπτωση.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη δηλαδή, που θα συνεδριάζουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων των 35 σχολικών μονάδων για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου, θα πρέπει να παρευρεθεί για να υποστηρίξει τις διαδικασίες ή θα πρέπει να λάβει γνώση του προγραμματισμού με άλλον τρόπο για να μπορεί να παρέμβει συμβουλευτικά ή διορθωτικά.

Ίδιες βέβαια θα είναι και οι απαιτήσεις στους απολογισμούς εκπαιδευτικού έργου από τις σχολικές μονάδες, στις επιμορφώσεις και στις δεκάδες αρμοδιότητες και ευθύνες που έχει σε σχέση με τις σχολικές μονάδες ευθύνης του.

Επίσης , πρέπει να υπολογιστεί και ο παράγοντας «απόσταση» που χωρίζει το νομό της έδρας του ΠΕ.Κ.Ε.Σ  με τους άλλους νομούς ευθύνης του.

Έτσι στο συγκεκριμένο παράδειγμα,  ο συντονιστής  για να μεταβεί σε μια σχολική μονάδα της Χαλκιδικής που βρίσκεται στα Νότια της Σιθωνίας και να επιστρέψει στην έδρα του θέλει περίπου 4 ώρες.

Μόνο η μετακίνηση δηλαδή ισοδυναμεί με το μισό υποχρεωτικό του ωράριο!!

Το σίγουρο είναι ότι πολλά σχολεία δε θα προλάβουν να τα επισκεφτούν. Οι ηλεκτρονικές επισκέψεις θα είναι ο νέος τρόπος επαφής με τη σχολική μονάδα. Πώς όμως;

Λόγω λοιπόν:

  • του περιορισμένου αριθμού συντονιστών
  • των μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των σχολικών μονάδων
  • των δεκάδων αρμοδιοτήτων των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου

η παρακολούθηση των διαδικασιών στις  σχολικές μονάδες όπως προγραμματισμός, αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου, ανίχνευση επιμορφωτικών αναγκών θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Δηλαδή ο συντονιστής απλά θα κάνει μια ηλεκτρονική επίσκεψη στο κάθε σχολείο ευθύνης του για να μάθει τι συμβαίνει και να μπορεί να παρέμβει και να συμβουλεύσει.

Η επίσκεψη αυτή θα γίνεται μέσα σε συγκεκριμένη πλατφόρμα στοιχείων(π.χ myschool) που θα ενημερώνεται από τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας.

Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου θα έχουν τους κωδικούς της πλατφόρμας για κάθε σχολείο ευθύνης τους.

Για τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήδη πρόσφατη εγκύκλιος(διαβάστε την εδώ) προέβλεπε την απόδοση  κωδικών εισόδου στο πληροφοριακό σύστημα myschool των σχολικών μονάδων ευθύνης τους.

Ενημερωθείτε άμεσα από το fresh-education, πατώντας το κόκκινο καμπανάκι ,κάτω αριστερά της οθόνης

Δείτε επίσης

Τα “Τέμπη” των υπηρεσιακών συμβουλίων επιλογής στελεχών…

Διάδωσέ το Τα “Τέμπη” των υπηρεσιακών συμβουλίων (επιλογής στελεχών) , οι συνεντεύξεις και η υπηρεσιακή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *